Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: kb 80 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kenyérfélék, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Az eddigi legfinomabb rozskovászos kenyerem, minden szerénységet félretéve.
Hogy macerás-e? Nem is kicsit.
Sokáig tart? Hááát, ebből nem lesz pikk-pakk kenyér az asztalon, de egy igazi kovászosnál ez nem is elvárás.
És hogy megéri-e? Minden percét 🙂
Mindenesetre azt elöljáróban elmondom: csak akkor érdemes nekifogni, ha rá tudjuk szánni az időt, és a nyugalmunkat is 🙂


Hozzávalók

– 50 dkg bl80 liszt
– 15 dkg tk rozskovász
– 13 g só
– 3,5 dl víz


Elkészítés

A lisztet a vízzel alaposan összedolgozom, és legalább egy órán át hagyom pihenni. Soknak tűnhet ez a vízmennyiség, de higgyétek el: kell bele.
Csak ezután adom hozzá a sót és a kovászt. Lassú fokozaton 5 percig, majd gyorsabban még jó 10 percig dagasztom. Ekkor a rendkívül ragadós tésztát kiolajozott műanyag tálba teszem, és fedő alatt hagyom kelni 15 percig. Ezután meghajtogatom, mint a pogácsát: alulról középre, felülről középre, jobbról, majd balról is középre, miközben kicsit húzok is a tésztán.
Így néz ki az első hajtogatás után:
Újabb 15 perc pihentetés jön, majd megint hajtogatás, összesen háromszor. Ezután 30 perces pihentetések jönnek, és így újabb három hajtogatás. Vagyis összesen hatszor hajtom meg.
Ekkor így néz ki a tésztám:

Lehet látni a szép nagy hólyagokat, ebből látható, hogy a tésztánkban szépen dolgozik a kovász. 

 
Egy kelesztőformába tiszta konyharuhát teszek, és nagyon alaposan kilisztezem. Fontos, különben a tészta beleragad a konyharuhába. A megformázott kenyeret ebbe a formába teszem, hajtással felfelé.
2 órát hagyom kelni. Szép nagy hólyagok jelennek meg eközben, és a tészta is kicsit megszikkad. 
Előmelegítem a sütőt 230 fokra, középre teszek egy tepsit, alá pedig egy hőálló edényt, hogy mindegyik szépen átmelegedjen. Mikor forró a sütő, az alsó edénybe löttyintek kb. 2 dl forró vizet, és a tésztát a forró tepsire fordítom, és egy pengével bemetszem. Így a hajtás alulra kerül. 15 percig sütöm így, majd kiveszem a vizes edényt, és 210 fokon további 40 percig sütöm. Amikor már szép barna, és az alja megütögetve telten kong, rácsra teszem hűlni.
Finom, lyukacsos, kellemesen savanykás kovászos kenyérke születik így, aminek roppan a héja, és nem szárad ki még napok múlva sem – már ha megéri ezt az állapotot :o)