Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 5 liter szörp

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Ízesítés, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Az alapötlet onnan jött, hogy ha a bodzaszörpöt szeretjük, és az akácot is szeretjük, miért ne próbálnánk ki, hogy összeházasítjuk őket? 

És milyen jól tettük, mert nagyon finom, frissítő finomság született belőle 🙂


Hozzávalók

– 4 liter víz
– 3 kg cukor
– 10-12 bodzavirág (szép nagyok, minél több, annál jobb)
– legalább 20-25 db akácvirág fürt
– 5 dkg citromsav
– 1 kávéskanál szalicil
– 3 citrom (karikára vagy gerezdre vágva, a levét valamennyire belenyomva – helyettesíthető citrompótlóval is)
– pár kanál cukorból karamella (a szép szín eléréséhez, de el is hagyható)


Elkészítés

A vízben elkeverem a cukrot, a citromsavat és a szalicilt.
A virágokat is alaposan belenyomkodom (nem mosom le őket, mert akkor az ízt adó virágport is lemosom, legfeljebb a szárát mosom le kicsit, hogy tiszta legyen). 
Beleteszem a karikára vágott citromot is. 
Jó alaposan összekeverem az egészet, és három napig hagyom állni. Minden nap reggel és este is átkeverem, majd a harmadik nap végén leszűröm, és üvegekbe öntöm. Felcímkézem, és sötét helyre teszem. Nekem mindig eláll egy évig – már ha el nem fogy előbb 🙂
TIPP:
Ez a sűrűség 1:5 hígítási aránnyal a legfinomabb.

 

Ha biztosra akarok menni, és van is elég hely a fagyasztóban, akkor zacskókban le is fagyasztok pár adagnyi bodza- és akácvirágot, mert kiolvasztás után ugyanolyan jó kis szörp készíthető belőle, mint a frissből.
Összegzés
recipe image
Recept név
Bodzaszörp
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/