Barion Pixel

Avokádókrém vagy guacamole

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Villámétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Kencék kenyérre, Sós finomság

Adag: 3 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

A friss, nyers zöldségek nemcsak egészségesek, hanem szép színesek is. Mégis sokszor nehéz belecsempészni a gyerekek étkezésébe. Ezen segít ez a guacamole 🙂 Az avokádónál nagyon figyelmesnek kell lenni, pontosan el kell találni azt a napot, amikor már elég puha (kenhető, mint a szobahőmérsékletű vaj), de még nem túl puha. Ha ezt sikerül eltalálni, pillanatok alatt rittyenthető belőle egy könnyű vacsora vagy reggeli.

Hozzávalók

  • 2 db érett avokádó
  • egy gerezd fokhagyma
  • 5 dkg lilahagyma
  • egy fél lime (vagy citrom) leve
  • só, bors
  • korianderzöld (vagy petrezselyemzöld)
  • 1 db paradicsom

Elkészítés

A klasszikus guacamole lime-mal és korianderrel készül, de mivel a koriander egyrészt meglehetősen intenzív ízű, másrészt allergén is, ezért nem dől össze a világ, ha kihagyjuk belőle. A lime pedig helyettesíthető citrommal, ha épp az van kéznél 🙂

Ha sikerült elkapnunk azt az állapotot, amikor az avokádónk bevetésre kész, indul is a móka! Az avokádót félbevágom, kiveszem a magját, a húsát kikanalazom egy tálba. Azonnal meglocsolom a lime (vagy citrom) levével, hogy legalább kicsit késleltessem az avokádó bebarnulását. Ezután villával pürésítem. Kislyukú reszelőn belereszelem a fokhagymát és a lilahagymát is (vagy nagyon apró kockákra vágom, ez általában lelkiállapot és kedv függvénye. Vagy hogy mennyire sietek 🙂 ). Összekeverem az egészet, majd ízesítem sóval, borssal, korianderzölddel vagy épp petrezselyemmel. A paradicsomot a száránál keresztben 3 cm szélesen bevágom kb. 1 mm mélyen, majd pár pillanatra forró vízbe teszem, hogy könnyebben leváljon a héja. Meghámozom, kiszedem a magos, leves részét (ez nem kell a krémbe, mert túlságosan eláztatná), és félreteszem. A paradicsom húsát apró kockára vágom, és hozzáadom az avokádókrémhez.

Pár percre állni hagyom, közben kenyeret pirítok. A friss, forró pirítóst alaposan bedörzsölöm egy gerezd fokhagymával (nem egy randi-kaja, na 🙂 ), megkenem az avókádókrémmel, kevés parmezánt reszelek a tetejére, és paradicsommal, uborkával (vagy amit csak kívánunk) tálalom.

TIPP

Dúsításképp adhatunk hozzá 1-2 db reszelt főtt tojást is

Jó étvágyat!



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!