Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A friss, nyers zöldségek nemcsak egészségesek, hanem szép színesek is. Mégis sokszor nehéz belecsempészni a gyerekek étkezésébe. Ezen segít ez a guacamole 🙂 Az avokádónál nagyon figyelmesnek kell lenni, pontosan el kell találni azt a napot, amikor már elég puha (kenhető, mint a szobahőmérsékletű vaj), de még nem túl puha. Ha ezt sikerül eltalálni, pillanatok alatt rittyenthető belőle egy könnyű vacsora vagy reggeli.
Hozzávalók
- 2 db érett avokádó
- egy gerezd fokhagyma
- 5 dkg lilahagyma
- egy fél lime (vagy citrom) leve
- só, bors
- korianderzöld (vagy petrezselyemzöld)
- 1 db paradicsom
Elkészítés
A klasszikus guacamole lime-mal és korianderrel készül, de mivel a koriander egyrészt meglehetősen intenzív ízű, másrészt allergén is, ezért nem dől össze a világ, ha kihagyjuk belőle. A lime pedig helyettesíthető citrommal, ha épp az van kéznél 🙂
Ha sikerült elkapnunk azt az állapotot, amikor az avokádónk bevetésre kész, indul is a móka! Az avokádót félbevágom, kiveszem a magját, a húsát kikanalazom egy tálba. Azonnal meglocsolom a lime (vagy citrom) levével, hogy legalább kicsit késleltessem az avokádó bebarnulását. Ezután villával pürésítem. Kislyukú reszelőn belereszelem a fokhagymát és a lilahagymát is (vagy nagyon apró kockákra vágom, ez általában lelkiállapot és kedv függvénye. Vagy hogy mennyire sietek 🙂 ). Összekeverem az egészet, majd ízesítem sóval, borssal, korianderzölddel vagy épp petrezselyemmel. A paradicsomot a száránál keresztben 3 cm szélesen bevágom kb. 1 mm mélyen, majd pár pillanatra forró vízbe teszem, hogy könnyebben leváljon a héja. Meghámozom, kiszedem a magos, leves részét (ez nem kell a krémbe, mert túlságosan eláztatná), és félreteszem. A paradicsom húsát apró kockára vágom, és hozzáadom az avokádókrémhez.
Pár percre állni hagyom, közben kenyeret pirítok. A friss, forró pirítóst alaposan bedörzsölöm egy gerezd fokhagymával (nem egy randi-kaja, na 🙂 ), megkenem az avókádókrémmel, kevés parmezánt reszelek a tetejére, és paradicsommal, uborkával (vagy amit csak kívánunk) tálalom.
TIPP
Dúsításképp adhatunk hozzá 1-2 db reszelt főtt tojást is
Jó étvágyat!