Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 12 db
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nálunk mindig lapul pár adag szeletelt bacon a fagyóban – sokoldalúan felhasználható, könnyen kezelhető és nagyon finom, legyen szó akár csirkemellről, akár csirkemájról. Most ez utóbbival házasítottam össze őket.
Hozzávalók
- 12 db csirkemáj
- 12 szelet bacon
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 közepes répa
- Kevés (fokhagymás) só
- Kevés olaj
Elkészítés
Az étel elkészítése körettel együtt sincs több, mint félóra – ráadásul egy nemcsak az ízlelőbimbóknak, hanem a szemnek is kedves fogás kerül az asztalra.
A csirkemájat megtisztítom (vigyázok, hogy epe még csak véletlenül se maradhasson rajta, mert az tönkretenné az egész ételünket), majd a bacon szeletekbe tekergetem. Egy hőálló edény alját vékonyan meglocsolom olajjal, majd erre sorakoztatom a májakat szorosan egymás mellé. A fokhagymagerezdeket kb. 2 mm vastag szeletekre vágom, és szétszórom a bacongöngyölegek tetején. A répát julienre vágom (vagyis gyufaszál méretűre, ami kb. 2*2 mm-t jelent), és azt is a tálba teszem. Most még nem sózok semmit, hanem a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom az edényt, 20-25 percre (ez a májdarabok méretétől függ). Amíg sül, elkészítem a tetszőleges köretet hozzá – nálunk most zöldséges rizs lett a kiválasztott.
A sütési idő végén egy májat félbevágok, ellenőrzöm, hogy átsült-e (ha már nem véres a közepe, akkor jó. Túlsütni sem szabad, mert akkor kemény lesz). Ha kész, kevés fokhagymás sóval ízesítem a tekercseket és a répát is, és a rizzsel tálalom.
Jó étvágyat!