Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Disznóságok, Húsétel, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Kevés előkészülettel és munkával igazán finomat készíteni – én így szeretem. Ez az étel is tipikusan ilyen, és változatos köretekkel tálalható.

Hozzávalók

– 1 kg sertéskaraj egyben, csont nélkül
– 2 fej fokhagyma
– egy nagyobb fej vöröshagyma
– só, bors
– 20 dkg szeletelt szalonna
– 20 dkg húsos szalonna az irdaláshoz

Elkészítés

A karajt kb. ujjnyi távolságonként egy éles késsel mélyen bevágom, vigyázva, hogy ne vágjam át teljesen. 

Az így kialakult nyílásokba egy-egy szelet húsos szalonnát és félbevágott fokhagymát nyomok. Miután így megtöltöttem minden “zsebet”, kívülről megsózom, megborsozom a karajt, és az előre egymás mellé sorakoztatott szalonnaszeletekre helyezem. Szépen betakargatom a szalonnával a husit, és egy az egészet egy olajjal vékonyan meglocsolt edénybe teszem. 

Körészórom a megmaradt fokhagymát és negyedelt vöröshagymát, lefedem, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 50 percre. 

Ha nagyon erősen sülne, 180 fokra leveszem a sütőt. 50 perc után ellenőrzöm, a kisült levelet leöntöm róla (jó lesz az a törtkrumplihoz is) és ha kell, még 15-20 percig visszateszem a sütőbe. 

Én most törtkrumplit készítettem hozzá, de lehet tarhonyával vagy párolt/grillezett zöldségekkel is tálalni. Szeletelés előtt mindenképpen hagyom pár percig pihenni, hogy ne csússzon szét az egész.

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/