Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Disznóságok, Húsétel, Receptek, Tésztafélék, Tojásmentes, Zöldségeket beszélek,

Habár én személy szerint nem rajongok a gombáért, de a család többi tagja szereti, így gyakori vendég az asztalunkon. Így kerülhetett ma is a tányérunkba, mégpedig bakonyi formában: sonkával és tejföllel 🙂


Hozzávalók

60 dkg sertés dió
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 fehér paprika
1 paradicsom
30 dkg csiperke gomba
5 dkg házi sonka
4-5 db savanyú uborka
1 nagy doboz tejföl fele
ízlés szerint só, bors
kevés olaj


Elkészítés

Általában azzal kezdem a főzést, hogy minden hozzávalót előkészítek, hogy biztosan kéznél legyen a kellő pillanatban. Most is így tettem: 



Az olajon illatosra pirítom a csíkokra vágott sonkát. Ezután egy kis tálkába félreteszem, és csak a kisült zsírját használom tovább. 

Ebben a finom szaftban párolom meg a kockára vágott vöröshagymát és paprikát, a felkarikázott fokhagymát, és a falatokra vágott paradicsomot.

Közben a sertés dióját (nem, nem elírás: ez a sertéscomb legnemesebb része) vékony csíkokra vágom, és amikor már puhák a zöldségek, hozzáadom. 
Óvatosan sózok, hiszen a sonkából kisült só már eleve megadja az étel alapízét. Borsozok is kicsit, és hagyom, hogy a husi is megpuhuljon. Eközben a gombát megpucolom és csíkokra vágom, valamint az uborkát is vékony karikákra szeletelem. 10 percre hozzáöntöm mindezt a húshoz, folytonos kevergetés és kóstolgatás közben 🙂

A legvégén adom csak hozzá a jól elkevert tejfölt, és ekkor öntöm vissza az elején kisütött sonkacsíkokat is. Rottyantok még rajta egyet és kész is! 
Tetszőleges tésztával tálalom.
Jó étvágyat!