Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Habár én személy szerint nem rajongok a gombáért, de a család többi tagja szereti, így gyakori vendég az asztalunkon. Így kerülhetett ma is a tányérunkba, mégpedig bakonyi formában: sonkával és tejföllel 🙂
Hozzávalók
- 60 dkg sertés dió
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fehér paprika
- 1 paradicsom
- 30 dkg csiperke gomba
- 5 dkg házi sonka
- 4-5 db savanyú uborka
- 1 nagy doboz tejföl fele
- ízlés szerint só, bors
- kevés olaj
Elkészítés
Általában azzal kezdem a főzést, hogy minden hozzávalót előkészítek, hogy biztosan kéznél legyen a kellő pillanatban. Most is így tettem:
Az olajon illatosra pirítom a csíkokra vágott sonkát. Ezután egy kis tálkába félreteszem, és csak a kisült zsírját használom tovább.
Ebben a finom szaftban párolom meg a kockára vágott vöröshagymát és paprikát, a felkarikázott fokhagymát, és a falatokra vágott paradicsomot.
Közben a sertés dióját (nem, nem elírás: ez a sertéscomb legnemesebb része) vékony csíkokra vágom, és amikor már puhák a zöldségek, hozzáadom.
Óvatosan sózok, hiszen a sonkából kisült só már eleve megadja az étel alapízét. Borsozok is kicsit, és hagyom, hogy a husi is megpuhuljon. Eközben a gombát megpucolom és csíkokra vágom, valamint az uborkát is vékony karikákra szeletelem. 10 percre hozzáöntöm mindezt a húshoz, folytonos kevergetés és kóstolgatás közben 🙂
A legvégén adom csak hozzá a jól elkevert tejfölt, és ekkor öntöm vissza az elején kisütött sonkacsíkokat is. Rottyantok még rajta egyet és kész is!
Tetszőleges tésztával tálalom.
Jó étvágyat!