Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 2 őzgerincformányi

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Gyümölcs, Receptek, Tejmentes,

Nem tudom, hogy csináljuk, de nálunk mindig van legalább 1-2 barnára „érett” banán. Csakhogy ezt nálunk senki nem szereti (a gyerekek a még harsogó zöld banánt szeretik, én inkább az érett sárgát, de a barnára plöttyedt verzió nálunk nem csúszik). Kidobni viszont nagyon nem szeretem, ezért értékmentésképp ez a banánkenyér sül belőle. Egyszerű, finom, nem is túl macerás – mi kell még? 🙂


Hozzávalók

  • 17 dkg margarin
  • 10 dkg cukor (fele lehet vaníliás cukor is)
  • 10 dkg durvára tört dió (vagy dió és mogyoró vegyesben)
  • 2 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 17 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 30 dkg érett banán
  • 5 dkg étcsoki
  • 2-3 evőkanál aszalt gyümölcs


Elkészítés

A margarint a cukorral és a sóval habosra keverem (legjobb barátom a robotgép, egyetlen habverővel remekül előállítható az egész tészta). Ezután hozzáadom az egész tojásokat, és ismét pár percig hagyom dolgozni a gépet a legnagyobb fokozaton. Végül kanalanként mehet bele a sütőporral elkevert liszt és a durvára tört dió (vagy mogyoró. Esetleg mandula. Vagy ezek kombinációja). Én úgy szoktam, hogy egy zacskóba mérem a diót, konyharuhába teszem, és húsklopfolóval adok neki. Így nem hullik szanaszét a dió, és nem kell extra takarítást beiktatni, amíg sül a süti 🙂 (ez sem utolsó szempont, igaz?)

Szóval mindezeket ismét alaposan összedolgozom, majd hozzáadom az aszalványokat és az apró kockára vágott étcsokit. Újabb keverés. Végül a puha banánt falatnyi darabokra beletépkedem, és ezzel is jól eldolgozom.

Sütőpapíros őzgerincformába öntöm (én most egy 30*10 cm-es őzgerinc és egy ugyanekkora püspökkenyér formát töltöttem meg ezzel az adaggal), és 170 fokra előmelegített sütőbe tolom. 45 percnél tűpróbával ellenőrzöm. Ha szükséges, még 5-10 percre visszatolom, majd a formában hagyom langyosra hűlni. Csak ekkor borítom tányérra vagy deszkára, és húzom le óvatosan a papírt.

Reggelire, uzsonnástáskába vagy vendégvárónak is nagyon finom süti.

Ha még ezután is maradt banánod, próbáld ki ezeket a zabpelyhes banános falatokat 🙂

Tipp

Az aszalványok közül bármit felhasználhatunk: mazsola, cseresznye, meggy, barack, áfonya is remekül együttműködik a banánnal

Összegzés
recipe image
Recept név
A csodálatos értékmentő banánkenyér
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Összegzés
recipe image
Recept név
A csodálatos értékmentő banánkenyér
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő