Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 5 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Gyümölcs, Kelt tészta, Krumpliételek, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Tojásos ételek, Zöldségeket beszélek,

A burgonyás tészta az alapja, amit Horváth Ilona szakácskönyvéből vettem, és ami remekül felhasználható például hagymás (vagy diós, esetleg grízes vagy mákos) nudlihoz is.
Hozzávalók
– 1 kg krumpli
– 20-30 dkg liszt
– egy jó kanál búzadara
– 1 evőkanál zsír
– 1 tojás (elhagyható)
– só
– 20 dkg zsemlemorzsa
– 10 dkg cukor
– kevés olaj
Elkészítés
A krumplit megpucolom, kis kockára vágom, és sós vízben puhára főzöm. 

Krumplinyomón összetöröm, ha kell, még egy kis sóval ízesítem (ne legyen sós).

Beleteszem a tojást, búzadarát, zsírt és lisztet, és puha tésztát gyúrok belőle.

Elfelezem (másik feléből nudli készült), és alaposan lisztezett felületen kb. félujjnyi vastagra nyújtom.

10*10 cm-es négyzeteket vágok, a közepébe kemény baracklekvárt vagy szilvát teszek.

Behajtom a négy sarkot középre, majd a két tenyerem között gombócot formázok belőle. 

Lisztezett felületre teszem a gombócokat.

Lobogó sós vízben 4-5 perc alatt kifőzöm őket. 

Kevés olajon folyamatos keverés közben megpirítom a zsemlemorzsát, majd kb. 0,5 dl vizet löttyentek rá. és ezzel is jól elkeverem. Így megpuhul a zsemlemorzsa, nem fog ropogni a fogam alatt.

Mikor szép aranybarna, félrehúzom, és hagyom kihűlni. Belekeverem a cukrot, majd beleforgatom a leszűrt gombócokat.