Barion Pixel

Barackos vagy szilvás gombóc

Szerző:

Kelt tészták, Tejmentes receptek, Tojásmentes, Édes vétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Krumpliételek

Adag: 5 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

A burgonyás tészta az alapja, amit Horváth Ilona szakácskönyvéből vettem, és ami remekül felhasználható például hagymás (vagy diós, esetleg grízes vagy mákos) nudlihoz is.

 

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 20-30 dkg liszt
  • egy jó kanál búzadara
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 tojás (elhagyható)
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg cukor
  • kevés olaj

 

Elkészítés

A krumplit megpucolom, kis kockára vágom, és sós vízben puhára főzöm. 

Krumplinyomón összetöröm, ha kell, még egy kis sóval ízesítem (ne legyen sós).

Beleteszem a tojást, búzadarát, zsírt és lisztet, és puha tésztát gyúrok belőle.

Elfelezem (másik feléből nudli készült), és alaposan lisztezett felületen kb. félujjnyi vastagra nyújtom.

10*10 cm-es négyzeteket vágok, a közepébe kemény baracklekvárt vagy szilvát teszek.

Behajtom a négy sarkot középre, majd a két tenyerem között gombócot formázok belőle. 

Lisztezett felületre teszem a gombócokat.

Lobogó sós vízben 4-5 perc alatt kifőzöm őket. 

Kevés olajon folyamatos keverés közben megpirítom a zsemlemorzsát, majd kb. 0,5 dl vizet löttyentek rá. és ezzel is jól elkeverem. Így megpuhul a zsemlemorzsa, nem fog ropogni a fogam alatt.

Mikor szép aranybarna, félrehúzom, és hagyom kihűlni. Belekeverem a cukrot, majd beleforgatom a leszűrt gombócokat.



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!