Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 5 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
A burgonyás tészta az alapja, amit Horváth Ilona szakácskönyvéből vettem, és ami remekül felhasználható például hagymás (vagy diós, esetleg grízes vagy mákos) nudlihoz is.
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 20-30 dkg liszt
- egy jó kanál búzadara
- 1 evőkanál zsír
- 1 tojás (elhagyható)
- só
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg cukor
- kevés olaj
Elkészítés
Krumplinyomón összetöröm, ha kell, még egy kis sóval ízesítem (ne legyen sós).
Beleteszem a tojást, búzadarát, zsírt és lisztet, és puha tésztát gyúrok belőle.
10*10 cm-es négyzeteket vágok, a közepébe kemény baracklekvárt vagy szilvát teszek.
Behajtom a négy sarkot középre, majd a két tenyerem között gombócot formázok belőle.
Lisztezett felületre teszem a gombócokat.
Lobogó sós vízben 4-5 perc alatt kifőzöm őket.
Kevés olajon folyamatos keverés közben megpirítom a zsemlemorzsát, majd kb. 0,5 dl vizet löttyentek rá. és ezzel is jól elkeverem. Így megpuhul a zsemlemorzsa, nem fog ropogni a fogam alatt.
Mikor szép aranybarna, félrehúzom, és hagyom kihűlni. Belekeverem a cukrot, majd beleforgatom a leszűrt gombócokat.