Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Generációkon átívelően a házi baracklekváros-kakaós palacsinta a legnagyobb favorit nálunk, de én nagyon szeretem a túrósat is. Viszont a család többi tagja nem annyira, ezért viszonylag ritkán készítem így. Most viszont annyiszor jött velem szembe, hogy nem bírtam tovább, és egy tojásmentes bécsi túrós (az eredeti receptben tojáshabba keverjük a túrós tölteléket, és azzal töltjük a palacsintákat, és a vanília öntet is tojássárgáját tartalmaz, de nálunk sütés nélkül is fogy a túrós palacsinta, így a nyers tojáshabos részt kihagytam) verziót sütöttem– annyira finom, hogy most is csorog a nyálam, ahogy ezt a receptet írom. Szóval higgyétek el, érdemes elkészíteni!
Hozzávalók
- 5 palacsinta – ez lehet hagyományos vagy tojásmentes is, ha ez is szempont
- Kevés margarin vagy teavaj a sütőben való sütéshez használt edény kikenéséhez
A töltelékhez:
- 25 dkg Oké! Túró
- 3-4 evőkanál tejföl
- 1 marék mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- Ízlés szerint vaníliás cukor
Az öntethez:
- 1 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 púpos evőkanál Dr. Oetker vaníliás pudingpor (főzős)
Elkészítés
Legelőször a mazsolát felöntöm vízzel és félreteszem. Tehetek bele rumaromát is, ha van rá igény, nálunk ez most érdeklődés hiányában elmaradt. Sütök egy nagyobb adag palacsintát (lehet az hagyományos, vagy ha fontos a mentesség, akkor tej- és tojásmentes is), és igyekszem megmenteni belőle a nekem kellő 5 darabot 🙂
Ha sikerül, akkor félreteszem, és elkészítem a tölteléket: a túrót egy villával összenyomkodom, belekeverem a tejfölt (hogy jó krémes állaga legyen, de ne folyjon), vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat (lehetőleg vegyszermentes, kezeletlen héjú legyen. Ha nincs kéznél, kevés citromlé is megteszi), és végül a kinyomkodott mazsolát is. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
A palacsintákat jó vastagon megtöltöm ezzel a túrós masszával.
Margarinnal vékonyan kikenek egy hőálló edényt. A megtöltött palacsintákat 3 részbe vágom, és egymásra fektetve sorakoztatom fel őket.
Amikor az edény megtelt, a vaníliás öntetet is elkészítem: a tejbe egyszerűen beleteszem a cukrot és a vaníliás pudingport, és egy kézi habverővel csomómentesre keverem, végül az egésszel nyakon öntöm a kifelé kandikáló palacsintákat 🙂
Nem kell megijedni, a puding be fog sűrűsödni, és a sülő palacsinták fel is szívják valamennyire. 20 percre betolom az egészet a sütőbe, majd rácsra téve hagyom hűlni.
Ez a legnehezebb rész az egész mutatványnak, hogy ne falja fel az ember azonnal még forrón.
Egy kis tejföllel megbolondítva tálalom 🙂