Barion Pixel

Borsós tokány

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Villámétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Húsétel, Tésztafélék

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Szerettem volna valami rendhagyót, valami mást készíteni, mint eddig, ezért egy újdonságot próbáltam ki. Vagyis annyira nagyon nem is újdonság, inkább kreatívnak kellett lenni, mert a jól bevált csikós tokányhoz képest pár dolog hiányzott a leltárból…

 

Hozzávalók

  • egy fej vöröshagyma (vagy jelen esetben lilahagyma)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg házi sonka
  • 60-70 dkg karaj (jó a comb is)
  • egy jó evőkanál zsír
  • só, bors
  • egy csapott evőkanál pirospaprika
  • egy púpos evőkanál liszt
  • fél bögre zöldborsó (akár mirelit is)

 

A körethez

  • 20 dkg tarhonya (2,5 dl)
  • háromszoros mennyiségű víz
  • só, bors

 

Elkészítés

Először is előkészítem a hozzávalókat. 
A sonkát egész vékony, kb 3- cm hosszú csíkokra szeletelem, és a zsíron kis lángon megsütöm. 
Amikor kész, egy edénybe kiszedem, hogy csak a kisült, illatos zsír maradjon az edényben. 
Ezen megfonnyasztom a karikára vágott hagymát és fokhagymát, vigyázva, hogy egyik se égjen meg. Közben falatnyi csíkokra vágom a karajt. 

Amikor a hagyma már puha, ráteszem a husit, és kevés sóval (tényleg kevéssel, mert a sonka is sós volt!), borssal fehérre sütöm. Ezután félrehúzom a tűzről, és egy evőkanál pirospaprikát elkeverek rajta. 

Felöntöm vízzel, és a lisztet is elkeverem benne. Mehet rá a zöldborsó is, ha kell, pótlom a vizet, és a kiszedett sonkát is visszateszem. Szépen, éppen hogy rotyogva összefőzöm az egészet, és amikor a borsó puha, kész is.

Közben elkészítem a köretet (ami lehet akár rizs is, de miért együnk mindig rizst, ha van tarhonya is?): a tarhonyát egy kevés olajon megpirítom. Felöntöm a vízzel, és ízesítem sóval, borssal. Gyakori kevergetés közben addig főzöm, amíg elfővi a levét, ekkor lefedem, és hagyom legalább 10 percet pihenni. Tálaláskor kiszedem a tarhonyát, mélyedést csinálok a közepébe, és oda szedek egy merőkanálnyit a tokányból. Jó étvágyat! 🙂



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!