Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Disznóságok, Húsétel, Receptek, Tejmentes, Tésztafélék, Tojásmentes, Villámkaják, Zöldségeket beszélek,

Szerettem volna valami rendhagyót, valami mást készíteni, mint eddig, ezért egy újdonságot próbáltam ki. Vagyis annyira nagyon nem is újdonság, inkább kreatívnak kellett lenni, mert a jól bevált csikós tokányhoz képest pár dolog hiányzott a leltárból…

Hozzávalók
 
– egy fej vöröshagyma (vagy jelen esetben lilahagyma)
– 4-5 gerezd fokhagyma
– 10 dkg házi sonka
– 60-70 dkg karaj (jó a comb is)
– egy jó evőkanál zsír
– só, bors
– egy csapott evőkanál pirospaprika
– egy púpos evőkanál liszt
– fél bögre zöldborsó (akár mirelit is)
 
A körethez
– 20 dkg tarhonya (2,5 dl)
– háromszoros mennyiségű víz
– só, bors
 
Elkészítés
 
Először is előkészítem a hozzávalókat. 
A sonkát egész vékony, kb 3- cm hosszú csíkokra szeletelem, és a zsíron kis lángon megsütöm. 
Amikor kész, egy edénybe kiszedem, hogy csak a kisült, illatos zsír maradjon az edényben. 
Ezen megfonnyasztom a karikára vágott hagymát és fokhagymát, vigyázva, hogy egyik se égjen meg. Közben falatnyi csíkokra vágom a karajt. 

Amikor a hagyma már puha, ráteszem a husit, és kevés sóval (tényleg kevéssel, mert a sonka is sós volt!), borssal fehérre sütöm. Ezután félrehúzom a tűzről, és egy evőkanál pirospaprikát elkeverek rajta. 

Felöntöm vízzel, és a lisztet is elkeverem benne. Mehet rá a zöldborsó is, ha kell, pótlom a vizet, és a kiszedett sonkát is visszateszem. Szépen, éppen hogy rotyogva összefőzöm az egészet, és amikor a borsó puha, kész is.

Közben elkészítem a köretet (ami lehet akár rizs is, de miért együnk mindig rizst, ha van tarhonya is?): a tarhonyát egy kevés olajon megpirítom. Felöntöm a vízzel, és ízesítem sóval, borssal. Gyakori kevergetés közben addig főzöm, amíg elfővi a levét, ekkor lefedem, és hagyom legalább 10 percet pihenni. Tálaláskor kiszedem a tarhonyát, mélyedést csinálok a közepébe, és oda szedek egy merőkanálnyit a tokányból. Jó étvágyat! :o)