Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Disznóságok, Húsétel, Receptek, Tejmentes, Tésztafélék, Tojásmentes, Zöldségeket beszélek,

Egyik nap nézelődtem a neten, mert nagyon rákívántam erre a finomságra, de ahány helyen néztem, annyi különböző, néha egymásnak ellentmondó recept jött szembe.

Így fogtam magam, és elkészítettem a saját szájízem szerint – és egyáltalán nem bántam meg 🙂
A végeredmény egy nagyon finom, könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető, szemnek is kellemes étel lett. És mivel vendégeket is vártunk, volt mivel megkínálni őket is 🙂


Hozzávalók

60 dkg sertésszűz (de lehet karaj, vagy comb is. Nekem most ez volt kéznél)
30 dkg csirkemáj
2 közepes fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 nagyobb paradicsom
1 közepes paprika
20 dkg zöldborsó (én most mirelitet használtam)
só, bors
kevés olaj a sütéshez


Elkészítés

Először is mindent előkészítek, hogy kéznél legyen, amikor kell. Ezzel a lépéssel meggyorsíthatom a főzést, és lehetőségem van végiggondolni, hogy mire lesz szükségem, nem menet közben kell szaladgálni a hozzávalókért. 
A szüzet lehártyázom, és csíkokra vágom. A májat megtisztítom, és nagyobb falatokra vágom. 
A vöröshagymát és a fokhagymát kis kockákra vagdosom, a paradicsomot falatnyi cikkekre, a paprikát szintén kisebb kockákra. És ezzel meg is vagyok az előkészületekkel.

Az olajon először megdinsztelem kevés sóval a vöröshagymát. Ezután adom hozzá a paradicsomot, paprikát és a fokhagymát is. 

Néha megkevergetve addig párolok mindent, amíg a paprika megpuhul. Ha nagyon zavar a paradicsom főlés során leváló héja, akkor azokat kihalászom. Ezután hozzáadom a csíkokra vágott szüzet, és nagy lángon, folyamatosan kevergetve addig főzöm, míg a husi teljesen kifehéredik. 

Ilyennek kell lennie:

Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízesítem sóval, borssal, hozzáadom a borsót is, és fedő alatt addig főzöm, míg a hús majdnem teljesen megpuhul. 

Csak a főzés utolsó 7 percére adom hozzá a májat. A legnagyobb darabok félbevágom, így ellenőrzöm, hogy teljesen átfőtt-e. 

Ha igen, máris tálalom: rizzsel vagy főtt tésztával, és igazi házi (édesanyámék által eltett) savanyúval tálalom.