Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 9-10 db kifli

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Kelt tészta, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

A kalács az egyik nagy kedvenc a családunkban, kislányom leginkább a háromszínű változatát kedveli, én pedig azért szeretem nagyon – amellett, hogy finom, puha és abbahagyhatatlan -, mert fagyasztható, így bármikor elővehető egy reggelire vagy uzsonnára. Most pedig egy tej- és tojásmentes változatot hoztam, amiről senki meg nem mondaná, hogy mentes :o)


Hozzávalók

30 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
1,25 dkg élesztő
3 csapott evőkanál cukor (ezzel nagyon finom édes, aki kevésbé édesítené, csalhat belőle)
1 jó nagy csipet só
3 evőkanál Liga margarin (ne sajnáljuk. Ha már mentes a kalács, legalább puha legyen)
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor + 1 kanál cukor + 2 kanál víz
ízlés szerint aszalt gyümölcsök (én most mazsolát használok)


Elkészítés

Először is a mazsolát leáztatom kevés vízbe, és félreteszem. 
Nem pepecselek az élesztő futtatásával, hanem mindent szobahőmérsékleten beleteszek a tálba. 

Aztán hátradőlök, és hagyom a gépet dolgozni, legalább 10 percig, hogy könnyen kezelhető, kicsit akár ragacsos tésztát gyúrjon.
Ezután elfelezem a tésztát, és az egyik felébe beledolgozom az összekevert kakaópor-cukor-víz masszát. 

Félreteszem őket, és hagyom, hogy duplájukra keljenek.

Ezután lisztezett felületen előbb a fehér tésztát nyújtom nagyjából kerekre, olyan vékonyra, ahogy engedi magát. És ezután jön a trükk: a barna tésztát ráteszem egyből a fehérre, és kézzel széthúzom, hogy majdnem teljesen befedje a fehéret. Nem kell külön kinyújtani, bár azzal sem teszünk neki rosszat.

Ezután picit kinyomkodom a mazsolát, és szétszórom a tészta tetején. 

Annyi részbe vágom a tésztát, ahány kiflit szeretnék (én csináltam kisebb és nagyobb darabokat is, mindenki vérmérsékletének megfelelően). 

Az így kapott háromszögeket az alapjuknál kezdve feltekerem, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket. 

Kicsit megint pihennek, majd a sütőt előmelegítem 160 fokra. 

Mielőtt a kifliket a sütőbe tolom, egy kis cukros vízzel megkenem őket, majd jó 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütöm őket. Ha nagyon nem akarnak barnulni, az utolsó 5 percre bekapcsolom a hőlégkeverést is.

Nagyon finom, puha, lágy kalácskiflik készülnek így, ha a fagyóba is szánunk pár darabot, érdemes rögtön dupla adagot készíteni.

FRISSÍTÉS:
újabban úgy sütöm ezt a kiflit, hogy a fehér réteget vékonyan megkenem olvasztott margarinnal, és ezután teszem rá a barnát. Sütés előtt is megkenem margarinnal, és a sütőből kivéve szintén, még forrón. Így csillogó barna lesz a kifli teteje, még finomabb és még szebb a végeredmény 🙂
Próbáljátok ki így is!
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/