Nemcsak szemet gyönyörködtető ez a mostani péksütemény, hanem finom puha, és szendvicsalapanyagnak is kiváló 🙂
Ráadásul az elkészítése sem sokkal bonyolultabb, mint a hagyományos zsemléé, szóval hajrá, tessék bátran kipróbálni!
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
12 g só
3,7 dl langyos víz
2,2 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 csipet aszkorbinsav
3,5 dkg Liga margarin (+ egy kevés a kenéshez)
szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
A langyos vízbe teszem a cukrot, elkeverem, és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, addig kimérem az összes többi hozzávalót egy tálba.
A szép habos élesztőt is beleöntöm a tálba, és lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztok (géppel kb. 10 percig dolgozok).
Ezután meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 45 perc).
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületre borítom, és 9 db egyforma gombócra osztom a tésztát (kb. 10 dkg-osak egyenként). Zsemlét formázok belőlük, majd 20 percig hagyom ismét pihenni.
A gombócokból először nem lisztezett felületen (ez fontos!) kb. 30 cm-es kígyókat hengergetek
Majd ezeket átforgatom egy kis liszten, és megformázom a császárzsemléket.
A formázás lépései képekben:
Kötök egy csomót a tésztára:
A jobb szárat (felső véggel) átdugom alulról, hogy a vége felül kandikáljon ki, éppen középen:
Ezután a bal szárat felülről dugom át a közepén lefelé, és ott is marad:
A formázásról készítettem egy videót is, mert sokkal könnyebb megmutatni, mint elmagyarázni, hogy én hogy is csinálom ezt 🙂
Íme a videó:
Szóval amikor a zsemlék elnyerték császári formájukat, sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, és újabb 30 percig pihennek.
Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra.
Sütés előtt melegített margarinnal megkenem és szezámmaggal megszórom a zsemléket, és 30 perc alatt szép aranybarnára sütöm őket.
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.
Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit ittérsz el. Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!
A testre szabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.
A bal oldalon található menüpontokon keresztül személyre szabhatod a beállításokat.
Feltétlenül szükséges sütik
Feltétlenül szükséges munkamenet sütiket érdemes minden esetben engedélyezni, hogy az itt jóváhagyott beállításaidat elmenthessük. Ez a beállítás, kizárólag ezt az adatot tárolja, semmi mást.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.
Funkcionális sütik
Google Analytics és Tag Manager
A Weboldal Google Analytics-et és Tag Manager-t használ, amely olyan anonim adatokat gyűjt mint például az oldalt látogatók száma, a legnépszerűbb bejegyzés stb.
Kérjük, engedélyezd ezeket a sütiket, ezzel is segítve weboldalunk fejlesztését.
Facebook Pixel Code
Facebook pixelt használunk a Facebook-hirdetések hatékonyságának növelésére, egyéni célközönség létrehozása céljából. A Facebook pixel a Weboldal forráskódjába elhelyezett kódrészlet, melynek alkalmazásával a Facebook lehetőséget kap arra, hogy a felhasználók tevekénységét a Weboldalon nyomon kövesse süti használatával. Segítségével olyan felhasználók számára jeleníthetjük meg a hirdetést, akiket érdekelhetnek a szolgáltatások, vagyis optimalizálni tudjuk a hirdetések megjelenítését. A Facebook pixel segítségével készült remarketing listák nem alkalmasak személyazonosításra. A látogató személyes adatait nem tartalmazzák, kizárólag a böngésző szoftvert azonosítják.
A feltétlenül szükséges sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.