Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 1 rúd (1 püspökkenyérforma)

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Kelt tészta, Receptek, Tojásos ételek,

Egy délután rátört a családra az „úgy ennék valamit, de nem tudom, mit” – érzés.  Ilyenkor valami könnyen és egyszerűen elkészíthető finomság szokott megoldás lenni.
Most egy olyan kalácsot próbáltam ki, ami nem túl macerás, nem is feltűnő, hiszen csak párszor tűnök el szem elől a konyhában pár percre, a végén mégis egy igazán látványos finomság kerül a tányérra.

Hozzávalók

– 30 dkg finomliszt,
– 1,5 dl langyos tej,
– 1/4 kocka friss élesztő,
– 1,5 evőkanál cukor,
– 1/2 mokkáskanál só,
– 1 evőkanál vaj (3 dkg),
– 1 kisebb tojás (a sárgájának felét tegyük félre a végén a kenéshez),
– 1 púpos evőkanál kakaópor,
– ízlés szerint mazsola
Elkészítés

A tejet megmelegítem, egy fél kanál cukrot elkeverek benne, és belemorzsolom az élesztőt. Amíg felfut, egy tálba kimérem a lisztet, beleteszem a sót, a maradék cukrot és a tojást. Ha az élesztő elkezd felfutni, mehet bele a vaj, hogy kicsit átmelegedjen, elolvadjon benne. Végül ezt is beleöntöm a tálba, és géppel jó alaposan összedolgozom. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Közben a kakaóport elkeverem egy mokkáskanálnyi cukorral és 2-3 evőkanál vízzel. Megfelezem a tésztát, az egyik fele megy lisztezett felületre pihenni, a másik felébe beledolgozom a kakaót. Ha nagyon puha lesz tőle a tészta, még egy kis lisztet adok hozzá, és mehet a sárga tészta mellé pihenni, meleg helyre, tiszta konyharuhával letakarva, 30-40 percre. A mazsolát kevés langyos vízbe teszem ázni, hadd puhuljon.

 
Ezután lisztezett lapra borítom mindkét gombócot, és egyformára nyújtom őket: kb. 30*40 cm-esre. A sárgára óvatosan ráteszem a barnát, és megszórom a lecsepegtetett mazsolával
Ezután feltekerem (közben lehet énekelni, hogy „csavard fel a szőnyeget….” :o) ) úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felém. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába teszem (az enyém 30*10 cm-es). A maradék tojássárgáját elkeverem egy korty tejjel, és megkenem a kalács tetejét. Meleg helyen, letakarva újabb 30-40 percet pihenget.
 
160 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre, alul-felül sütéssel, középső rácsra. 30 perc után elzárom a sütőt, és még 10 percig hagyom bent a kalácsot. A sütőből kivéve 5 percig pihen még a formában, majd rácsra téve óvatosan lehúzom a sütőpapírt, és még 10 perc pihenés után lehet szeletelni. Teavajjal, kakaóval vagy lekvárral kiváló tízórai vagy uzsonna – bár nálunk eddig a fázisig még nem jutott el, szinte azonnal még melegében elfogy :o)
A recept alapötlete innen származik. Köszönet érte!