Barion Pixel

Csíkos kalács

Szerző:

Kelt tészták, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 1 rúd (1 püspökkenyérforma)

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Egy délután rátört a családra az „úgy ennék valamit, de nem tudom, mit” – érzés.  Ilyenkor valami könnyen és egyszerűen elkészíthető finomság szokott megoldás lenni.

Most egy olyan kétszínű kalácsot próbáltam ki, ami nem túl macerás, nem is feltűnő, hiszen csak párszor tűnök el szem elől a konyhában pár percre, a végén mégis egy igazán látványos finomság kerül a tányérra.

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt,
  • 1,5 dl langyos tej,
  • 1/4 kocka friss élesztő,
  • 1,5 evőkanál cukor,
  • 1/2 mokkáskanál só,
  • 1 evőkanál vaj (3 dkg),
  • 1 kisebb tojás (a sárgájának felét tegyük félre a végén a kenéshez),
  • 1 púpos evőkanál kakaópor,
  • ízlés szerint mazsola
Elkészítés
A tejet megmelegítem, egy fél kanál cukrot elkeverek benne, és belemorzsolom az élesztőt. Amíg felfut, egy tálba kimérem a lisztet, beleteszem a sót, a maradék cukrot és a tojást. Ha az élesztő elkezd felfutni, mehet bele a vaj, hogy kicsit átmelegedjen, elolvadjon benne. Végül ezt is beleöntöm a tálba, és géppel jó alaposan összedolgozom. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Közben a kakaóport elkeverem egy mokkáskanálnyi cukorral és 2-3 evőkanál vízzel. Megfelezem a tésztát, az egyik fele megy lisztezett felületre pihenni, a másik felébe beledolgozom a kakaót. Ha nagyon puha lesz tőle a tészta, még egy kis lisztet adok hozzá, és mehet a sárga tészta mellé pihenni, meleg helyre, tiszta konyharuhával letakarva, 30-40 percre. A mazsolát kevés langyos vízbe teszem ázni, hadd puhuljon.
 
Ezután lisztezett lapra borítom mindkét gombócot, és egyformára nyújtom őket: kb. 30*40 cm-esre. A sárgára óvatosan ráteszem a barnát, és megszórom a lecsepegtetett mazsolával
Ezután feltekerem (közben lehet énekelni, hogy „csavard fel a szőnyeget….” 🙂 ) úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felém. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába teszem (az enyém 30*10 cm-es). A maradék tojássárgáját elkeverem egy korty tejjel, és megkenem a kalács tetejét. Meleg helyen, letakarva újabb 30-40 percet pihenget.
 
160 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre, alul-felül sütéssel, középső rácsra. 30 perc után elzárom a sütőt, és még 10 percig hagyom bent a kalácsot. A sütőből kivéve 5 percig pihen még a formában, majd rácsra téve óvatosan lehúzom a sütőpapírt, és még 10 perc pihenés után lehet szeletelni. Teavajjal, kakaóval vagy lekvárral kiváló tízórai vagy uzsonna – bár nálunk eddig a fázisig még nem jutott el, szinte azonnal még melegében elfogy 🙂
A recept alapötlete innen származik. Köszönet érte!


Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!