Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
A zsír – minden egyéb híreszteléssel ellentétben – a barátunk. Van egy csomó csak zsírban oldódó vitaminunk, és kell a normális agyműködéshez is. Arról már nem is beszélve, hogy milyen finom 🙂
A másik fontos élelmiszer a máj. És kevés jobb barátságot ismerek, mint a kacsazsír, a fokhagyma és a csirkemáj barátsága. És tegyétek a kezeteket a szívetekre: ki az, aki nem még soha nem evett egy jó zsíroskenyeret lilahagymával? Na ugye… 🙂
Hozzávalók
- 5 púpos evőkanál kacsazsír (vagy libazsír, esetleg disznózsír. Vagy amilyen van otthon)
- 60 dkg csirkemáj
- egy fej (legalább 8-10 nagyobb gerezd) fokhagyma, vagy ki hogyan szereti. Én sok fokhagymával szeretem
- kevés só, frissen őrölt bors
Elkészítés
A megpucolt fokhagymát vékony karikákra vágom, és a zsírban megdinsztelem. Nem sütöm, nem szabad megégnie, mert akkor keserű lesz.
Közben a májat megtisztítom. Ha szívvel együtt adják, azt vágjuk le, a csirkemáj tisztán legyen 60 dkg. Vágjuk falatnyi csíkokra.
Amikor már puha a fokhagyma, tegyük rá a májat, és közepes lángon 8-10 perc alatt készre sütjük (vegyünk ki egy nagyobb darabot, vágjuk félbe. Ha már nem véres a közepe, zárjuk el azonnal, a máj keményedik, ha túlsütjük).
Ha kevés lenne a zsír, tegyünk még hozzá, hogy bőven ellepje a májat. Csak a legvégén sózzuk és borsozzuk.
Öntsük át az egészet egy dobozba (vagy ha van, szilikon formába, amiből dermedés után ki is boríthatjuk, és szépen tudjuk szeletelni), és mehet a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap kenjünk meg vele egy (egy? hahaha…) szelet kenyeret, szórjuk meg kevés sóval, tört pirospaprikával, és paprikával, lilahagymával, paradicsommal tálaljuk.