Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Disznóságok, Húsétel, Köret, Receptek, Tojásmentes, Villámkaják, Zöldségeket beszélek,

Az eredeti recept szerint csirkemellből készül ez az étel, viszont ma én csak disznócombot találtam itthon, ezért ebből készítettem.


Hozzávalók

– 50 dkg disznócomb
– 1 nagyobb fej vöröshagyma
– 5-6 gerezd fokhagyma
– egy nagy doboz tejföl fele
– ízlés szerint só, vegeta, bors, curry
– franciasaláta keverék 30 dkg
– 1 bögre rizs (30 dkg)
– 2*3 evőkanál olaj

Elkészítés

A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, és 3 evőkanál olajon megdinsztelem. 

Közben a combot kockára vágom (nem túl apróra, kb. gyufásdoboz felényire; kényelmes falatnyira, még úgyis összemegy egy kicsit).

Amikor a hagyma már puha, mehet rá a husi, és a fűszerek: a vegeta vagy só, frissen őrölt bors, és egy késhegynyi curry – ez utóbbival csak óvatosan, meglehetősen intenzív az íze és az illata, inkább kétszer tegyünk bele keveset, mint egyszer túl sokat. 

Egy kis vízzel (kb. 1 dl) felöntjük, és fedő alatt pároljuk, amíg a hús el nem kezd fehéredni. Ekkor a franciasaláta alapból 20 dkg-t beleöntök, és szépen csendesen főzöm még 20-25 percig (vagy amíg meg nem puhul a hús). Időnként megkóstolom, és ha kell, utánaízesítek.

Közben elkészítem a köretet: egy bögre rizst (30 dkg) a maradék 3 evőkanál olajon fehérre pirítok

 

 
Majd kétszer annyi vízzel felöntöm, és fűszerezem vegetával, friss borssal és egy icipici curry-vel, éppen csak azért, hogy szép sárgás színe legyen a rizsnek. A franciasaláta alapból a maradék 10 dkg-t beleöntöm, és néha megkevergetve addig főzöm, míg felszívja a levét. Ekkor lefedem, és 10 percig hagyom pihenni.

Közben a hús már megpuhult, és a levét is jól elfőtte. Egy kanállal lágyra keverem a tejfölt, és elkeverem a hússal. Megvárom, míg rottyan egyet, és elzárom. 

Közben a rizs is kidurrogott, jöhet a tálalás: egy tányérra halmozom a rizst úgy, hogy a közepén legyen egy mélyedés, ebbe kanalazom a currys húst. Jó étvágyat!