Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 35*25 cm-es tepsihez

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Receptek,

Időutazásra hívlak benneteket! Ha szeretitek azokat az édességeket, amibe beleharapva újra a nagyinál találjátok magatokat, aki a legfinomabb sütiket készítette, akkor ez az egyik kedvencetek lesz, garantálom 🙂


Hozzávalók

Hozzávalók (35*25 cm-es tepsihez)

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 1,25 dl tej
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tojás

 

A krémhez:

  • 1 liter tej
  • 8 púpozott kanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz

 

A mázhoz:

  • 15 dkg cukor
  • 2 púpozott kanál kakaó
  • 2-3 evőkanál víz
  • 5 dkg vaj


Elkészítés

Réges régen a férjem nagymamája a magyar konyhaművészet érdekében kifejtett munkásságáért “Magyar konyhaművészet” díszérmet és “Arany főzőkanál” melltű kitüntetést kapott – ugye nem kell ecsetelnem, hogy ez elég magasra tette a mércét a férjemnél 🙂 Nagy becsben tartjuk a mama oklevelét, bekeretezve méltó helyet foglal el nálunk. Olvassátok csak, már a megfogalmazása is egy élmény (klikkeljetek a képre a nagyításhoz):

És hát mi lehetne méltóbb megemlékezés a mamáról, mint hogy családi ünnepeken éppen az ő régi, jól bevált sütije kerül az asztalra? Bevallom nektek, évek óta kérlelem a férjem, hogy engedje publikálni ezt a receptet – most megkaptam a zöld lámpát, fogadjátok szeretettel!

Nézzétek, még megvan az eredeti, kézzel írott recept is – mára már teljesen megsárgult a papír, igazi kincs ez, mi is féltve őrizzük (nagyításhoz klikk a képre):

És akkor lássuk a teendőket!

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba mérem, eldörzsölöm, egy egész tojással, a zsírral és a tejjel összedolgozom, hogy könnyen nyújtható legyen.

Nem kell megijedni, eleinte nagyon morzsálódik, de aztán szépen összeáll.

6 egyenlő részre osztom (nálunk természetesen minden ilyen sütit dupla adaggal kell sütni, ezért én 12-re osztottam a tésztát):

Alaposan kilisztezett felületen papírvékonyságúra, téglalap alakúra nyújtom. Egy tepsi alját vajjal vagy zsírral megkenem, kevés liszttel megszórom (ezt csak az első lap előtt kell megtenni), azon sütöm 200 fokos sütőben 6 percig (elég, ha a széle elkezd barnulni, a lapoknak nem kell)

A krémhez a tejet, a 8 kanál cukrot és a 8 kanál lisztet egy edénybe mérem, majd folyamatos kevergetés közben sűrűre főzöm. Puding állagúnak kell lennie. Ha kész, félrehúzom, és időnként megkevergetve hagyom langyosra hűlni.

Közben elkészítem a karamellt. Ehhez a maradék 6 kanál cukrot és a vizet elkeverem, és elkezdem összefőzni. Először habozni kezd:

Majd összecsomósodik, ahogy a víz elpárolog belőle:

Nem kell megijedni, ez így normális. Barnára füstölésig pirítom, majd egy-két evőkanál jó erős, lefőzött feketekávét teszek bele:

Teszek bele 15 dkg felkockázott vajat, és újra addig melegítem, amíg homogén masszát kapok:

Ezt folyamatos kevergetés közben (elég egy kézi habverő ehhez) belekeverem a sűrűre főzött masszába:

Ezzel kell megkenni a lapokat, és egy éjszakára hűtőbe tenni a sütit:

Másnap csokimázzal leöntöm. A mázhoz a cukrot és a kakaóport elkeverem a vízzel, és kis lángon összefőzöm. Amikor a cukor már elolvadt, hozzáadom a vajat is, és összefőzöm még egyszer az egészet. Kicsit hagyom hűlni, de nem szabad teljesen kihűteni, hanem szépen egyenletesen ráönteni a lapokra.

Másnap fogyasztható, de legalább pár órát kell állni hagyni a hűtőben, akkor lesz ilyen szépen szelhető:

Ezt a sütit a nagyközönség elé először az Őszi Gasztroblogger Fesztiválon vittem – erről itt olvashatjátok a rövid beszámolót 🙂

Összegzés
recipe image
Recept név
Dédi-féle egytojásos
Szerző
Dátum
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/