Barion Pixel

Egy kis nosztalgia: ropogós kifli

Szerző:

Kelt tészták, Tojásmentes, Kenyérfélék, Összes recept, Sós finomság, Zsemle, kifli

Adag: 10 db

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Gondolom, nem árulok el nagy meglepetést, hogy ennek a receptnek az eredetét is Limaránál kell keresni. Egy kevés módosítást eszközöltem rajta, különösen a hajtogatáson, de ezt mindjárt írom is.

Hozzávalók

  • 15 dkg öregtészta
  • 40 dkg liszt (BL 55)
  • 1,5 teáskanál só
  • pici aszkorbinsav
  • 1,5 dl tej
  • 0,4 dl víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 0,4 dl olaj

Elkészítés

Ahogy már megszoktuk, az öregtésztát kiveszem a hűtőből legalább 30 perccel felhasználás előtt, hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. Közben a tejet megmelegítem, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és hagyom felfutni. A dagasztótálba minden hozzávalót kimérek, majd beleöntöm a felfutott élesztőt, és belecsipkedem az öregtésztát is. Jó 20 percig dagasztom, majd egy kilisztezett edénybe félreteszem meleg helyre, kelni. 

Egy szűk óra alatt a tészta duplájára kel. 

Olyan vékonyra nyújtom lisztezett felületen, amilyenre csak tudom. Felcikkezem 10 darabra, és a rövidebb oldalánál kezdve egyesével feltekerem őket. 

Sütőpapíros tepsire teszem őket, nem túl közel, mert legalább duplájukra fognak kelni még (én itt dupla adagot kevertem be, ezért van a képen 2*10 db). 

Ezután újabb 40 percet pihennek a kiflik, közben a sütőt 210 fokra előmelegítem. Közvetlenül sütés előtt megszentelem alaposan a kifliket vízzel, és 17-20 perc alatt szép barnára, ropogósra sütöm őket. 

Frissen melegében, teavajjal megkenve abbahagyhatatlan 🙂



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!