Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Akármennyire is szeretem (márpedig sokkal, de sokkal jobban szeretem, mint a tejbegrízt), nagyon nehezen veszem rá magam a készítésére. Mert ha egyszer nekiállok, akkor hatalmas adag készül, azt pedig sokáig kell kevergetni. Nagyon sokáig. Ezért ha valakinek van ennél gyorsabb megoldása, ne fogja vissza magát! 🙂
Hozzávalók
- kb. 2 liter tej
- 2,5 dl rizs („A” rizs)
- 4 evőkanál vaníliás cukor
- sima cukor ízlés szerint
Elkészítés
Ha kicsit előre gondolkodok, akkor pár órára a tej felébe leáztatom a rizst. Ha nem, akkor kicsit sem spórolok a kevergetéssel (tehát érdemes előre gondolkodni). Akárhogy is tettem, a lényeg: a tejbe kerüljön bele a rizs, és kezdjük el forralni.
Közben beleszórom a vaníliás cukrot, és ha még igényli, akkor sima cukorral is rápótolok.
Ha már pöcörög, kis lángra veszem, és folyamatos keverés közben 30-40 perc alatt puhára főzöm.
Mi jó lucskosan szeretjük, ezért mindig annyival pótolom a felszívott tejet, hogy jó lédús maradjon.
Ha már puha a rizs, egy tányérral lefedem, és hagyom 10 percig, hogy kidurrogjon. Fahéjjal vagy kakaóval alaposan megszórom, esetleg gyümölcsdarabokkal dúsítom, és tálalom.