Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: kb. 50 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Ez a recept a rozsos kenyér egy “lebutított”, egyszerűsített (=alap) változata. Nem is különbözik sok mindenben az elkészítése.


Hozzávalók

– 40 dkg liszt
– fél kocka élesztő
– egy kávéskanál cukor
– két evőkanál olaj
– egy kávéskanál só
– 2,4 dl langyos víz
– ízlés szerint egy marék szezámmag

Elkészítés

A langyos vízben elkeverem a cukrot, és felfuttatom az élesztőt. Közben kimérem a lisztet, bele a sót és az olajat. Ha az élesztő felfutott, beleöntöm a lisztbe, és géppel alaposan kidolgozom. 

Ha a tészta már szép egynemű, és mindenhol elválik az edény falától, még egy kicsit kézzel is átdolgozom, majd melege helyen konyharuhával letakarva egy órát pihentetem. 

Közben kb duplájára nő. Még egyszer átgyúrom, majd formázom (ha bucit akarunk, kerekre; én püspökkenyér formában sütöm, így hengerré gyúrtam)

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Bevágom kb 2 mm mélyen pár helyen, és újabb 30-35 percig hagyom pihenni. 

Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra. Sütés előtt alaposan megspriccelem vízzel, és megszórom szezámmaggal. 

50 percig sütöm 180 fokon (alul-felül sütés, középső rács), majd a sütőt elzárva, a melegét kihasználva még 10 percig bent hagyom. A sütőből kivéve rácson hagyom pihenni 5 percig, és utána húzom le a sütőpapírt. 

Érdemes várni kicsit, míg kihűl, akkor szeletelhető igazán szépen.

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/