Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 3 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Gyümölcs, Köret, Receptek, Saláták, Tejmentes, Tojásmentes, Villámkaják,

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert édesapám otthon termeszti a paradicsomot, így annak minden boltit messze kenterbe verő finom, édes íze van, és félelem nélkül ehetjük akár mosatlanul is. Szezonban szinte minden étel mellé remek köretül is szolgál, de egy hűsítő salátaként sincs párja 🙂


Hozzávalók

  • 1 kg friss paradicsom
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma vagy lilahagyma
  • ízlés szerint só, cukor, őrölt bors


Elkészítés

Nem, nem elírás a kategóriabesorolás: a paradicsom egy gyümölcs, habár zöldségként kezeljük. Többek között az egyszerűségét szeretem ennek a salátának – persze amellett, hogy tudom: biztosan nincs tele vegyszerekkel, nem génkezelt, és hogy az édesapám féltő gondoskodása is kellett ahhoz, hogy ilyen finom legyen 🙂 Nézzétek csak, micsoda paradicsomligete van 🙂

Alig pár hozzávaló, és már kész is. Jót tesz neki, ha áll egy órát a hűtőben, de ha erre nincs idő, akkor is garantáltan finom.
Tehát először is a hagymát félkörökre vágom.

Utána a paradicsomot cikkekre. Igazán látványos (és ízben is sokszínűbb) lesz a salátánk, ha többféle paradicsomot használunk. Én most hagyományos pirosat és koktélméretű sárgát tálaltam.

 

Ha minden paradicsom felvágva, összekeverem a hagymával. Ízesítem kevés cukorral (tényleg alig kell rá, én legalábbis jobban szeretem a paradicsom ízét érezni, nem a cukrot), pici cukorral, és egy kis őrölt borssal. Nem hiányzott róla az ecet vagy citromlé, a paradicsom természetes savanyúsága remekül megoldotta ezt.

Kiváló saláta főételek mellé, vagy egy gyors vacsorához. De akár magában is tökéletes egy forró nyári estén 🙂