Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert édesapám otthon termeszti a paradicsomot, így annak minden boltit messze kenterbe verő finom, édes íze van, és félelem nélkül ehetjük akár mosatlanul is. Szezonban szinte minden étel mellé remek köretül is szolgál, de egy hűsítő salátaként sincs párja 🙂
Hozzávalók
- 1 kg friss paradicsom (minél több színű, annál szebb)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma vagy lilahagyma
- ízlés szerint só, cukor, őrölt bors
- esetleg egy evőkanálnyi citromlé vagy ecet
Elkészítés
Nem, nem elírás a kategóriabesorolás: a paradicsom egy gyümölcs, habár zöldségként kezeljük. Többek között az egyszerűségét szeretem ennek a salátának – persze amellett, hogy tudom: biztosan nincs tele vegyszerekkel, nem génkezelt, és hogy az édesapám féltő gondoskodása is kellett ahhoz, hogy ilyen finom legyen 🙂 Nézzétek csak, micsoda paradicsomligete van 🙂
Alig pár hozzávaló, és már kész is. Jót tesz neki, ha áll egy órát a hűtőben, de ha erre nincs idő, akkor is garantáltan finom.
Tehát először is a hagymát félkörökre vágom.
Utána a paradicsomot cikkekre. Igazán látványos (és ízben is sokszínűbb) lesz a salátánk, ha többféle paradicsomot használunk. Én most hagyományos pirosat és koktélméretű sárgát tálaltam.
Ha minden paradicsom felvágva, összekeverem a hagymával. Ízesítem kevés cukorral (tényleg alig kell rá, én legalábbis jobban szeretem a paradicsom ízét érezni, nem a cukrot), pici sóval, és egy kis őrölt borssal. Nem hiányzott róla az ecet vagy citromlé, a paradicsom természetes savanyúsága remekül megoldotta ezt, de ha kicsit pikánsabbá szeretném tenni, teszek rá ezt is.
Kiváló saláta főételek mellé, vagy egy gyors vacsorához. De akár magában is tökéletes egy forró nyári estén 🙂