Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 6 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Disznóságok, Előétel, Levesek, Receptek, Tejmentes, Tojásos ételek, Zöldségeket beszélek,

Ha az ember hentesnél veszi a karajt, érdemes csontostól venni. Egyrészt általában jóval olcsóbb, mint csont nélkül, másrészt a csontból nagyon finom levest lehet főzni, igazán kár lenne ezt kihagyni. A húsból pedig készülhet például sokmagvas rántott hús.

 

Hozzávalók

– karaj melletti csont (erről a csontról egy 70 dkg-os karaj lett levágva)
– 40 dkg répa
– 20 dkg fehérrépa
– egy nagyobb fej vöröshagyma
– egy egész fej fokhagyma
– 3-4 db krumpli
– egy babérlevél
 egy csipet őrölt kömény
– só, bors, petrezselyemzöld

Grízgaluskához

– egy tojás
– gríz, amennyit bevesz
– só, bors, pirospaprika

Elkészítés

Mint általában a húsleveseknél, itt is így indítunk: sós vízbe felteszem főni a húst (jelen esetben a csontot, amin azért némi husikát is hagytam). Amikor már szépen feljön a habja, egy merőkanállal leszedem, és innentől már figyelek, hogy ne forrjon, hanem csak “pöcörögjön” inkább. 

Amíg ez megtörténik, előkészítem a zöldségeket.

Karikára vágom a répát, a fehérrépát pedig félbe, és a vastagabb végeken 2-2 cm mélyen keresztben bevágom, kockára vágom a krumplit is. 

Amikor a levest lehaboztam, beleteszem a zöldségeket, sózom, borsozom, ízesítem babérlevéllel és köménnyel, és szép lassú lángon hagyom főni. 

Közben elkészítem a grízgaluskát: egy tojást villával alaposan elkeverek, majd kevés sóval, borssal és pirospaprikával is színezem, ízesítem. Hozzákeverem a grízt, annyit, hogy laza, de nem folyós masszát kapjak, és félreteszem pihenni (hogy jól meg tudja szívni magát a gríz). 

Ha nagyon kemény lenne a végére, egy kis vízzel lehet lágyítani.

A levest időnként megkeverem, és megkóstolom, hogy kell-e utánaízesíteni. Figyelek rá, hogy ne forrjon.

Amikor már csak kicsit ropog a répa, egy vizes deszkára egyengetem a grízt, hogy kb. egy ujjnyi vastag legyen. Késsel falatnyi kockára vágom (kb duplájára fog dagadni), és beletologatom a levesbe. Főzöm még 10-15 percig, hogy megpuhuljon a répa és a grízgaluska is. 

A csontot kiveszem a levesből, ha kell, még egy kis vízzel felöntöm, utánaízesítek, rottyantok még egyet rajta és kész.