Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ha az ember hentesnél veszi a karajt, érdemes csontostól venni. Egyrészt általában jóval olcsóbb, mint csont nélkül, másrészt a csontból nagyon finom levest lehet főzni (akár tésztával, akár grízgaluskával – ezt mutatom is, hogyan készítem) igazán kár lenne ezt kihagyni. A húsból pedig készülhet például sokmagvas rántott hús.
Hozzávalók
- karaj melletti csont (erről a csontról egy 70 dkg-os karaj lett levágva)
- 40 dkg répa
- 20 dkg fehérrépa
- egy nagyobb fej vöröshagyma
- egy egész fej fokhagyma
- 3-4 db krumpli
- egy babérlevél
- egy csipet őrölt kömény
- só, bors, petrezselyemzöld
Grízgaluskához
- egy tojás
- gríz, amennyit bevesz
- só, bors, pirospaprika
Elkészítés
Mint általában a húsleveseknél, itt is így indítunk: sós vízbe felteszem főni a húst (jelen esetben a csontot, amin azért némi husikát is hagytam). Amikor már szépen feljön a habja, egy merőkanállal leszedem, és innentől már figyelek, hogy ne forrjon, hanem csak „pöcörögjön” inkább.
Amíg ez megtörténik, előkészítem a zöldségeket.
Karikára vágom a répát, a fehérrépát pedig félbe, és a vastagabb végeken 2-2 cm mélyen keresztben bevágom, kockára vágom a krumplit is.
Amikor a levest lehaboztam, beleteszem a zöldségeket, sózom, borsozom, ízesítem babérlevéllel és köménnyel, és szép lassú lángon hagyom főni.
Közben elkészítem a levesbetétet. Leggyorsabb a tészta, de mi nagyon szeretjük grízgaluskával is, amit így készítek: egy tojást villával alaposan elkeverek, majd kevés sóval, borssal és pirospaprikával is színezem, ízesítem. Hozzákeverem a grízt, annyit, hogy laza, de nem folyós masszát kapjak, és félreteszem pihenni (hogy jól meg tudja szívni magát a gríz).
Ha nagyon kemény lenne a végére, egy kis vízzel lehet lágyítani.
A levest időnként megkeverem, és megkóstolom, hogy kell-e utánaízesíteni. Figyelek rá, hogy ne forrjon.
Amikor már csak kicsit ropog a répa, egy vizes deszkára egyengetem a grízt, hogy kb. egy ujjnyi vastag legyen. Késsel falatnyi kockára vágom (kb duplájára fog dagadni), és beletologatom a levesbe. Főzöm még 10-15 percig, hogy megpuhuljon a répa és a grízgaluska is.
A csontot kiveszem a levesből, ha kell, még egy kis vízzel felöntöm, utánaízesítek, rottyantok még egyet rajta és kész.