Barion Pixel

Csontleves vagy orjaleves

Szerző:

Tejmentes receptek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Levesek

Adag: 6 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Ha az ember hentesnél veszi a karajt, érdemes csontostól venni. Egyrészt általában jóval olcsóbb, mint csont nélkül, másrészt a csontból nagyon finom levest lehet főzni (akár tésztával, akár grízgaluskával – ezt mutatom is, hogyan készítem) igazán kár lenne ezt kihagyni. A húsból pedig készülhet például sokmagvas rántott hús.

 

Hozzávalók

  • karaj melletti csont (erről a csontról egy 70 dkg-os karaj lett levágva)
  • 40 dkg répa
  • 20 dkg fehérrépa
  • egy nagyobb fej vöröshagyma
  • egy egész fej fokhagyma
  • 3-4 db krumpli
  • egy babérlevél
  • egy csipet őrölt kömény
  • só, bors, petrezselyemzöld

 

Grízgaluskához

  • egy tojás
  • gríz, amennyit bevesz
  • só, bors, pirospaprika

 

Elkészítés

Mint általában a húsleveseknél, itt is így indítunk: sós vízbe felteszem főni a húst (jelen esetben a csontot, amin azért némi husikát is hagytam). Amikor már szépen feljön a habja, egy merőkanállal leszedem, és innentől már figyelek, hogy ne forrjon, hanem csak „pöcörögjön” inkább. 

Amíg ez megtörténik, előkészítem a zöldségeket.

Karikára vágom a répát, a fehérrépát pedig félbe, és a vastagabb végeken 2-2 cm mélyen keresztben bevágom, kockára vágom a krumplit is. 

Amikor a levest lehaboztam, beleteszem a zöldségeket, sózom, borsozom, ízesítem babérlevéllel és köménnyel, és szép lassú lángon hagyom főni. 

Közben elkészítem a levesbetétet. Leggyorsabb a tészta, de mi nagyon szeretjük grízgaluskával is, amit így készítek: egy tojást villával alaposan elkeverek, majd kevés sóval, borssal és pirospaprikával is színezem, ízesítem. Hozzákeverem a grízt, annyit, hogy laza, de nem folyós masszát kapjak, és félreteszem pihenni (hogy jól meg tudja szívni magát a gríz). 

Ha nagyon kemény lenne a végére, egy kis vízzel lehet lágyítani.

A levest időnként megkeverem, és megkóstolom, hogy kell-e utánaízesíteni. Figyelek rá, hogy ne forrjon.

Amikor már csak kicsit ropog a répa, egy vizes deszkára egyengetem a grízt, hogy kb. egy ujjnyi vastag legyen. Késsel falatnyi kockára vágom (kb duplájára fog dagadni), és beletologatom a levesbe. Főzöm még 10-15 percig, hogy megpuhuljon a répa és a grízgaluska is. 

A csontot kiveszem a levesből, ha kell, még egy kis vízzel felöntöm, utánaízesítek, rottyantok még egyet rajta és kész.



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!