Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

1

Adag: 2 püspökkenyér-formányi kalács

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Gyümölcs, Kelt tészta, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Végre sikerült kikísérleteznem, hogy hogyan is lehet gyönyörű barna és ropogós teteje a kalácsnak tojás nélkül is, ráadásul egy almás kalács formájában – és a meglepetés itt az, hogy sokkal egyszerűbb, mint ha az almával megtölteném a kalácsot. Figyeljetek csak! 🙂


Hozzávalók

50-55 dkg liszt
10 dkg margarin (tejmentes) langyosan
2 dl langyos víz
1 csipet só
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
1 reszelt, kinyomkodott alma (kb 70 g)
ízlés szerint fahéj


Elkészítés

Az almán és fahéjon kívül  inden hozzávalót belemérek a dagasztótálba, és nagy fokozaton 15 percig dagasztom.

Kissé ragadós, lágy tésztát kapok. Ezidő alatt kislyukú reszelőn lereszelem az almát, majd kinyomkodom a levét egy pohárba. Erre később még szükségem lesz, félreteszem. Az almába keverek egy kis fahéjat, majd a tésztába teszem, és még 5 percig dolgozik rajta a gép.
Nagyon lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnom, ha túlságosan lágy lenne, kézzel a végén még beledolgozok egy kis lisztet.

Ha elválik az edény oldalától, egy órára félreteszem kelni. Ezután a tésztát 3 egyforma részre osztom

Meghengergetem őket, majd hármas fonással befonom. Egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába óvatosan átemelem:

Újabb 45 percig hagyom pihenni:

Eközben előmelegítem a sütőt 190 fokra. A félretett almalevet megmelegítem, és jócskán becukrozom.

Sütés előtt jól megkenem a megkelt kalács tetejét.

30 percig sütöm, majd kiveszem, gyorsan megkenem a cukros almalével mégegyszer, és megszórom kristálycukorral. 10 percre még visszateszem, majd rácson hagyom kihűlni.

Nyálcsorgatóan étvágygerjesztő, ahogy a fahéj illata belengi a lakást, nem is bírtuk megvárni, míg meghűlt, langyosan megvágtuk 🙂