Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 püspökkenyér-formányi kalács
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Végre sikerült kikísérleteznem, hogy hogyan is lehet gyönyörű barna és ropogós teteje a kalácsnak tojás nélkül is, ráadásul egy almás kalács formájában – és a meglepetés itt az, hogy sokkal egyszerűbb, mint ha az almával megtölteném a kalácsot. Figyeljetek csak! 🙂
Hozzávalók
- 50-55 dkg liszt
- 10 dkg margarin (tejmentes) langyosan
- 2 dl langyos víz
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 reszelt, kinyomkodott alma (kb 70 g)
- ízlés szerint fahéj
Elkészítés
Az almán és fahéjon kívül inden hozzávalót belemérek a dagasztótálba, és nagy fokozaton 15 percig dagasztom.
Kissé ragadós, lágy tésztát kapok. Ezidő alatt kislyukú reszelőn lereszelem az almát, majd kinyomkodom a levét egy pohárba. Erre később még szükségem lesz, félreteszem. Az almába keverek egy kis fahéjat, majd a tésztába teszem, és még 5 percig dolgozik rajta a gép.
Nagyon lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnom, ha túlságosan lágy lenne, kézzel a végén még beledolgozok egy kis lisztet.
Ha elválik az edény oldalától, egy órára félreteszem kelni. Ezután a tésztát 3 egyforma részre osztom
Meghengergetem őket, majd hármas fonással befonom. Egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába óvatosan átemelem:
Újabb 45 percig hagyom pihenni:
Eközben előmelegítem a sütőt 190 fokra. A félretett almalevet megmelegítem, és jócskán becukrozom.
Sütés előtt jól megkenem a megkelt kalács tetejét.
30 percig sütöm, majd kiveszem, gyorsan megkenem a cukros almalével mégegyszer, és megszórom kristálycukorral. 10 percre még visszateszem, majd rácson hagyom kihűlni.
Nyálcsorgatóan étvágygerjesztő, ahogy a fahéj illata belengi a lakást, nem is bírtuk megvárni, míg meghűlt, langyosan megvágtuk 🙂