Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 sütőtepsi
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ez a pogácsa más, mint a többi. Nem csak azért, mert a fokhagyma illata belengi már a dagasztás során az egész konyhát, és beindul a nyálcsorgatás, hanem azért is, mert nem kelt tésztás, hanem sütőporos, így amíg a sütő felmelegszik, addig a tészta összedolgozható, és 15 perc sütéssel már kész. A takarítás tovább tart, mint elkészíteni – arról nem is beszélve, hogy még ennél is gyorsabban fogy el 🙂
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 25 dkg langyos margarin
- 25 dkg reszelt sajt (egy része lehet füstölt)
- 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
- egy sütőpor
- 3 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
- egy kávéskanál só
- őrölt bors, szezámmag, egész kömény a szóráshoz
Elkészítés
A sütőt előmelegítem 200 fokra. Amíg melegszik, minden hozzávalót beleteszek a dagasztótálba.
Pár perc alatt jó ragadós tésztát gyúrok a géppel.
Lisztezett felületre borítom, a tetejét is megszórom kevés liszttel, hogy ki tudjam nyújtani kb. 1,5 cm vastagra. Egy egész tojást villával felverek, és megkenem a tészta tetejét (én kézzel egyengettem el rajta). Késsel berácsozom, megszórom köménymaggal, szezámmaggal, őrölök rá borsot.
Kb. 5*3 cm-es téglalapokra vágom (vagy pogácsaszaggatóval dolgozok, kinek hogy tetszik), és sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, kellő távolságot hagyva.
Betolom a tepsit a forró sütőbe, és kb. 15 perc alatt megsülnek. Ahogy színt kapnak, érdemes kivenni, különben kiszárad.