Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 sütőtepsi
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ezt a receptet egy netes oldalon találtam, édes (csiperke) gomba keksz néven, és annyira megtetszett, hogy muszáj volt kipróbálnom.
És az eredmény? Igazi ötórai tea mellé való száraz keksz – csak az a baj, hogy az én családomban az ilyet nem igazán szeretik, így sajnos azt kell mondanom, bármennyire is finom, látványos és egyszerű, jó eséllyel nem lesz mindennapos vendég nálunk…
Élve a gyanúperrel, hogy ez lesz az eredmény, eleve fél adagot készítettem.
Hozzávalók
- 12 dkg langyos vaj
- fél bögre (1,2 dl) porcukor (egy része vaníliáscukor volt)
- 1 tojás
- 1,5 bögre liszt
- negyed bögre étkezési keményítő
- negyed bögre vaníliás pudingpor
- fél csomag sütőpor
- fél evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Pontosan követtem a leírást, és valóban olyan pofonegyszerű az elkészítés, hogy gyerekkel is bátran neki lehet állni.
A felnőttrész: gépi habverővel jól összedolgozom a vajat a porcukorral, majd a tojással is.
Ezután kézzel beledolgozom a liszt, sütőpor, keményítő és pudingpor keverékét.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra, és sütőpapírt teszek egy tepsibe.
Erre a tepsire sorakoztatom a kb. diónyi nagyságúra gömbölygetett gombócokat, olyan messze egymástól, amennyire csak lehet.
Utána fogok egy kis kupakot (ételfesték kupakját használtam), és belemártom a kakaóporba. Ezután mindegyik gombócba belenyomom a kupakot, és kissé elterítem őket. Minden nyomás előtt kakaóba mártom a kupakot, hogy szép tönköket formáljon a gombáknak.
Ha a sütő már kellően meleg, mehetnek a gombák a sütőbe. Kb. 8-10 perc alatt megsülnek. Vigyázat! nem szabad nagyon kiszárítani őket, amint elkezdenek kicsit megrepedni a gombafejek, már kész is vannak 🙂