Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Habár én személy szerint nem szeretem a gombát, a családom igen, ezért rendszeresen készítem is. Többek között gombapörköltet, saját csipetkével.
Hozzávalók
- 60 dkg gomba (pucolás után legyen ennyi) – én csiperkét főztem, de lehet erdei is vegyesen, vagy laska
- egy nagyobb fej vöröshagyma
- só, bors, törött pirospaprika
- tejföl a tálaláshoz
A csipetkéhez
- 1 egész tojás
- 8-10 dkg liszt (amennyit bevesz, hogy csipkedhető, de azért puha tészta legyen) + 10 dkg a csipedéshez
Elkészítés
A gombát megpucolom (kitöröm a lábát, én azt nem szoktam megfőzni, és lehúzom a gombafejről a héját).
Megmosom, és falatokra vágom.
Közben a kockára vágott hagymát sózva megdinsztelem. Amikor puha, félrehúzom, és a törött paprikát elkeverem rajta.
Ráöntöm a gombát, majd kevés vízzel felöntöm (nem kell túl sok, mert a gomba főzés közben levet enged), és fedő alatt főzöm.
Közben elkészítem a csipetkét. Ehhez a tojást összegyúrom a liszttel, hogy laza, könnyen csíphető tésztává álljon össze.
Ezután két ujjal kis (kb. körömnyi) darabokat csípek belőle, hengergetek rajta egyet, hogy kerekded formája legyen, és alaposan kilisztezett edénybe tépkedem. Ha a tészta a csipkedés helyen elkezd ragadni, megforgatom lisztben. Nem kell félni a lisztezéstől, nem lesz kemény tőle a csipetke, csak nem ragad össze, és a pörköltöt is besűríti kicsit.
Amikor kész a csipetke (és a gomba is már kb. 15 perce fő), beleöntöm a liszttel együtt a csipetkét, még 5 percig főzöm, és kész.
Tejföllel lágyítva tálalom.