Barion Pixel

Gombás tokány csirkemellből

Szerző:

Tojásmentes, Villámétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Húsétel

Adag: 4 személyre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Habár én sokáig nem szerettem a gombát, a családom többi tagja igen, ezért rendszeresen került az asztalra valamilyen formában. Szépen lassan én is megszerettem, így egyre többször és többféle formában kerül nálunk az asztalra. Most éppen egy jó kis szaftos tokány formájában, próbáljátok ki!

Hozzávalók

  • 40 dkg csirkemell
  • 40 dkg csiperke gomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint só, bors
  • ½ kávéskanál tárkony
  • ½ evőkanál őrölt pirospaprika
  • 250 g tejföl
  • Kevés olaj

Elkészítés

A csirkemellet többek között azért is szeretem, mert ha megszorulok időben, csak előveszek egy finom csirkemelles receptet, és egészen biztos lehet abban, hogy félórán belül valami finomságot tálalhatok. Ennél a receptnél a gomba az extra, viszont nem kell félni tőle. Tapasztalatból mondom, hogy még az is jóízűt eszik ebből a tokányból, aki egyébként nem szereti a gombát 🙂

Az előkészületekkel sem kell sokat pepecselni: a vöröshagymát apró kockára vágom és kevés olajon párolni kezdem. Már ekkor sózom, hogy gyorsabban elérje a kívánt puhaságot. Míg ezt eléri, a fokhagymát is apróra vágom. Mikor a vöröshagyma már szépen üvegesre pirult, csak ekkor adom hozzá a fokhagymát, hogy ne égjen meg. Egy percig összerottyantom a két tesót, majd a falatnyi kockára vágott csirkemellet is hozzáadom. Pár perc alatt fehérre sütöm, majd ízesítem a fűszerekkel (a pirospaprikával is), és még 1-2 percig így összesütök mindent.

Csak ezután öntöm fel annyi vízzel, ami épp ellepi a húst. Ekkor mehet hozzá a felszeletelt gomba is. A gombát ne pucoljátok meg, mert a gombafej bőrében találhatóak a vitaminok és ásványi anyagok, kár lenne ezeket kidobni. Elég csak leporolni, ha muszáj; ha esetleg földes, koszos a gomba, akkor pár mozdulattal folyó víz alatt mossuk le, de semmiképpen ne áztassuk sokáig. Amikor már a gomba is az edénybe került, fedő alatt 10-12 percig főzöm őket, időnként megkeverve. Végül hozzáöntöm a villával elkevert tejfölt, újraforralom, és már el is zárom.

Próbáljátok ki a pikáns változatot is: https://degeszpocak.hu/pikans-gombas-tokany

Jó étvágyat kívánok,

Brigi

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!