Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 3 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Receptek, Tojásmentes, Villámkaják,

Ahogy ígértem, elsősorban gyorsan, könnyen elkészíthető, egyszerű ételeket mutatok be. Ilyen a mai nyalánkság is, a tejbegríz. Pár perc alatt elkészíthető a klasszikus formában: alulra a gríz, a tetejére fahéj vagy kakaó; azonban én ma egy kicsit flancosabb verzióját hoztam el.

Hozzávalók

– 5 dl tej
– 4 púpos evőkanál gríz
– 3 evőkanál vaníliás cukor
– egy marék mandula, mogyoró vagy dió (vagy bármi, amit szeretünk, akár vegyesen is)
– kakaó vagy fahéj

Elkészítés

A tejet kimérem, és felteszem főni. Közben belekanalazom a cukrot és a grízt is (ennyi gríztől közepesen kemény lesz a végeredmény, aki lágyabban, folyósabban szereti, kevesebb grízt adjon hozzá). Amíg felforr, a mandulát (vagy a többieket) egy ételtároló zacskóba teszem, összehajtogatott konyharuhán húsklopfolóval apróra töröm (persze lehet gépbe tenni és úgy aprítani, de ki szeret ennyit mosogatni, feleslegesen? :o)), és beleszórom a kikészített üvegtálkák aljába. 

Amikor a gríz elkezd sűrűsödni, folyamatosan kevergetem, amíg el nem éri a kívánt állapotot, akkor elkezdem feltölteni félig a mandulával megszórt tálkákat. Azért félig, mert ekkor megszórom kakaóporral vagy fahéjjal, és jöhet még egy réteg a grízből. 


Ezután 10 percre mélyhűtőbe teszem a tálkákat. Így egyrészt gyorsabban kihűl és előbb fogyasztható :o), másrészt könnyebben elválik az edény falától, és egyszerűbben ki lehet borítani egy tányérra.

Gyors, egyszerű, finom, laktató – kell ennél több, ha az ember egy könnyű desszertre vágyik? :o) 

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/