Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 3 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Krumpliételek, Receptek,

Ezzel az étellel akkor ismerkedtem meg, amikor megismertem a férjemet. Ő mutatta be, és szerettette meg velem. Kényelmi okokból a mirelit nudlit használtuk mindig, de most kipróbáltam, hogy milyen saját készítésűvel. Háááát, ég és föld a kettő, de hogy a vele járó macerát (és főleg fejetlenséget a konyhában) megéri-e, ezt mindenki döntse el pillanatnyi hangulata és lelkiállapota alapján.
A burgonyás tészta az alapja, amit Horváth Ilona szakácskönyvéből vettem, és ami remekül felhasználható például szilvás vagy barackos gombóchoz is.

Hozzávalók

– 1 kg krumpli
– 20-30 dkg liszt
– egy jó kanál búzadara
– 1 evőkanál zsír
– 1 tojás
– só
– 3 nagy fej vöröshagyma
– 2 evőkanál törött pirospaprika

Elkészítés

A krumplit megpucolom, kis kockára vágom, és sós vízben puhára főzöm. Krumplinyomón összetöröm, ha kell, még egy kis sóval ízesítem. 

Beleteszem a tojást, búzadarát, zsírt és lisztet, és puha tésztát gyúrok belőle. 

Elfelezem (másik feléből tényleg baracklekváros gombóc készült), és alaposan lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra nyújtom.

Ujjnyi széles és 3-4 cm hosszú csíkikra vágom, és két tenyerem között nudlira formázom a darabokat. 

Sós lobogó vízben kb. 5 perc alatt megfőzöm (ahogy feljön a víz tetejére, még várok 2 percet, és leszűröm).

Közben a vöröshagymát kockára vágom, megsózom és kevés olajon puhára dinsztelem. 

Ekkor félrehúzom, és pirospaprikát keverek bele.  

Beleforgatom a nudlit, és még melegen tálalom.