Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb. 50 dkg-os kenyér
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Hogy ne legyen olyan egyhangú a kenyérevés, igyekszem mindig kicsit másmilyenre sütni, mint előtte, valami kis csavart beletenni. Ez a mostani kísérlet is ezt példázza, és bátran állíthatom, hogy nem nyúltam mellé vele. Az alapja a fehér kenyér.
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 2,4 dl langyos víz
- fél élesztő
- egy kávéskanál cukor
- egy kávéskanál só
- egy fej lilahagyma
- ízlés szerint olajbogyó (én 6 egészet vágtam fel kis darabokra)
Elkészítés
A cukros vízbe belemorzsolom az élesztőt, és hagyom felfutni. Közben a lilahagymát apró kockára vágom, és 2 evőkanál olívaolajon kevés sóval puhára párolom, majd félreteszem kihűlni.
Beleszórjuk ezt is a tésztába, és az apróra vágott olajbogyót is.
Géppel alaposan kidolgozom, majd meleg helyen duplájára kelesztem (kb egy óra).
Ekkor formázom (én ezt is sütőpapírral bélelt püspökkenyérformában sütöttem, könnyen kezelhető, és egyforma szeletekre vágható lesz így a kenyér), és a tetejét pár helyen bevágom, majd újabb 40 percig pihentetem. Közben előmelegítem a sütőt 240 fokra, és a kenyér tetejét sütés előtt megspriccelem vízzel, és megszórom lenmaggal.
Kivétel után rácson hagyom 10 percig pihenni, csak utána veszem le a sütőpapírt. Nagyon guszta, amikor a szeletekben szembe találkozunk a hagyma és olajbogyó darabokkal 🙂