Barion Pixel

Hagymás olajbogyós kenyér

Szerző:

Kelt tészták, Tejmentes receptek, Tojásmentes, Kenyérfélék, Zöldségeket beszélek, Összes recept

Adag: kb. 50 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Hogy ne legyen olyan egyhangú a kenyérevés, igyekszem mindig kicsit másmilyenre sütni, mint előtte, valami kis csavart beletenni. Ez a mostani kísérlet is ezt példázza, és bátran állíthatom, hogy nem nyúltam mellé vele. Az alapja a fehér kenyér.

 

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 2,4 dl langyos víz
  • fél élesztő
  • egy kávéskanál cukor
  • egy kávéskanál só
  • egy fej lilahagyma
  • ízlés szerint olajbogyó (én 6 egészet vágtam fel kis darabokra)

 

Elkészítés

A cukros vízbe belemorzsolom az élesztőt, és hagyom felfutni. Közben a lilahagymát apró kockára vágom, és 2 evőkanál olívaolajon kevés sóval puhára párolom, majd félreteszem kihűlni. 

A lisztbe beleszórom a sót, beleöntöm a felfutott élesztőt. Ebbe a tésztába most nem kell olaj, mert elég annyi, amennyin a hagymát megpároltuk, így is elég lágy, puha tésztát fogunk kapni. 

 

Beleszórjuk ezt is a tésztába, és az apróra vágott olajbogyót is. 

 

 

Géppel alaposan kidolgozom, majd meleg helyen duplájára kelesztem (kb egy óra).

 

 

Ekkor formázom (én ezt is sütőpapírral bélelt püspökkenyérformában sütöttem, könnyen kezelhető, és egyforma szeletekre vágható lesz így a kenyér), és a tetejét pár helyen bevágom, majd újabb 40 percig pihentetem. Közben előmelegítem a sütőt 240 fokra, és a kenyér tetejét sütés előtt megspriccelem vízzel, és megszórom lenmaggal.

240 fokon sütöm 20 percig úgy, hogy egy másik püspökkenyérformát ráborítok a tetejére, majd ezt leveszem, és még 25 percig sütöm 220 fokon. 
 

Kivétel után rácson hagyom 10 percig pihenni, csak utána veszem le a sütőpapírt. Nagyon guszta, amikor a szeletekben szembe találkozunk a hagyma és olajbogyó darabokkal 🙂 

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!