Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 9-12 db

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Húsétel, Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Tojásos ételek, Zsemle, kifli,

Kislányunk egyik kedvenc étele a hamburger. Nem, nem a gyorséttermi változat (ilyenekkel nem szennyezzük), hanem az igazi, házi változat. Most végre sikerült egy jó kis zsemlét is találni hozzá. Nem mástól, mint egyik kedvenc szakácsomtól, Jamie Olivertől.


Hozzávalók

– 90 ml víz
– 90 ml tej
– 3 dkg élesztő
– 4 dkg vaj
– 1 db tojás
– 44 dkg liszt
– 4 dkg cukor
– 1 kávéskanál só
– 1 db tojás a kenéshez

 

– 1 evőkanál szezámmag a szóráshoz


Elkészítés

A tej és víz keverékét meglangyítom, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, majd hagyom dolgozni. Közben kimérem a lisztet, mélyedést csinálok a közepébe, beleszórom a sót, a langyosra olvasztott vajat és a tojást. Ha felfutott az élesztő, beleöntöm a mélyedésbe, és hadd dolgozzon a gép 🙂

Amikor már szépen elválik az edény falától, konyharuha alatt meleg helyen egy órát kelesztem a tésztát.

Utána kézzel egyszer átdolgozom, és 9 egyforma darabra vágom. Bucikat formázok belőle, majd sütőpapíros tepsire teszem, és újabb egy órát hagyom pihenni. 

Sütés előtt megkenem a szépen megkelt bucikat a felvert tojással

És megszórom szezámmaggal. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra. 

30 perc alatt szép aranybarnára sütöm őket. Össze nem lehet hasonlítani a bolti zsemlékkel :). Ezek a bucik kb. kétöklömnyi nagyságúak lesznek. Ha ennél nagyobbakat szeretne valaki, vagy duplázza a tésztamennyiséget, vagy kevesebb részre ossza a kész tésztát az első kelesztés után.

Összegzés
recipe image
Recept név
Hamburger zsemle
Szerző
Dátum
Teljes elkészítési idő