Barion Pixel

Húsgombóc tarhonyával

Szerző:

Tojásmentes, Villámétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Főzelékek, köretek, Húsétel

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Nálunk a húsgombóc alapvetően a paradicsomos húsgombócot jelenti. Most azonban egy tejszínes, gombás-uborkás verziót készítettem, és úgy látom, hogy ez is jól bevált 🙂

 

Hozzávalók

  • 60 dkg darált hús
  • egy kis fej vöröshagyma
  • egy tojás
  • petrezselyemzöld, só, bors
  • egy szikkadtabb zsemle vagy 2-3 szelet kenyér
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3-4 db gomba (csiperke)
  • 5-6 db savanyú uborka
  • fél citrom leve
  • 5 dkg teavaj
  • egy púpos evőkanál liszt
  • egy húsleveskocka

 

Elkészítés

Először is a húsgombócot készítem el. 

Leáztatom a szikkadt zsemlét/kenyeret, és kimérem a hússal a fűszereket, beleütöm a tojást. 

Megszórom gazdagon petrezselyemzölddel. 
Kézzel kinyomkodom a vizet a zsemléből, és a húshoz morzsolom, majd jól összedolgozom, és sóval, borssal ízesítem (a fasírthoz hasonló ízűnek kell lennie, csak paprika nélkül). 
Kb. félökölnyi gombócokat formázok belőle. 
A vajat egy teflon edényben megolvasztom, és megpirítom rajta a lisztet. 
Erre az alapra ültetem a gombócokat, felöntöm fél liter vízzel (hogy kb feléig ellepje a gombócokat), és belemorzsolom a húsleveskockát, ízesítem kevés sóval, borssal (helyettesíthető húsleves alaplével, vagy a baconbe göngyölt karaj kifőtt levével is, de ezzel óvatosan kell bánni, mert eleve sós!). Fedő nélkül, rendszeresen átmozgatva 15-20 percig főzöm. 

Közben előkészítem a gombát és a savanyú uborkát: a gombát félbe majd vékony csíkokra, az uborkát pedig hosszabb csíkokra vágom. 

A gombócokat óvatosan egy tányérra szedem.

Majd még 1-2 dl vízzel felöntöm a maradék szaftot, beleöntöm a gombát és az uborkát, ha kell, utánaízesítek. 

15 perc után ráöntöm a tejszínt, és az egészet összerottyantom. 

A legvégén hozzáadom a citrom levét, hogy pikáns ízt adjon neki, visszateszem a gombócokat, és még 2-3 perc alatt összefőzöm az egészet. Tarhonyával tálalom.

Tálalhatjuk tésztával is, azzal is nagyon finom lesz 🙂


Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!