Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok:

Kategóriák: Disznóságok, Húsétel, Köret, Receptek, Tojásmentes, Villámkaják, Zöldségeket beszélek,

Nálunk a húsgombóc alapvetően a paradicsomos húsgombócot jelenti. Most azonban egy tejszínes, gombás-uborkás verziót készítettem, és úgy látom, hogy ez is jól bevált :o)

Hozzávalók
 
– 60 dkg darált hús
– egy kis fej vöröshagyma
– egy tojás
– petrezselyemzöld, só, bors
– egy szikkadtabb zsemle vagy 2-3 szelet kenyér
– 2 dl főzőtejszín
– 3-4 db gomba (csiperke)
– 5-6 db savanyú uborka
– fél citrom leve
– 5 gkd teavaj
– egy púpos evőkanál liszt
– egy húsleveskocka
 
Elkészítés
 
Először is a húsgombócot készítem el. 
Leáztatom a szikkadt zsemlét/kenyeret, és kimérem a hússal a fűszereket, beleütöm a tojást. 
Megszórom gazdagon petrezselyemzölddel. 
Kézzel kinyomkodom a vizet a zsemléből, és a húshoz morzsolom, majd jól összedolgozom, és sóval, borssal ízesítem (a fasírthoz hasonló ízűnek kell lennie, csak paprika nélkül). 
Kb. félökölnyi gombócokat formázok belőle. 
A vajat egy teflon edényben megolvasztom, és megpirítom rajta a lisztet. 
Erre az alapra ültetem a gombócokat, felöntöm fél liter vízzel (hogy kb feléig ellepje a gombócokat), és belemorzsolom a húsleveskockát, ízesítem kevés sóval, borssal (helyettesíthető húsleves alaplével, vagy a baconbe göngyölt karaj kifőtt levével is, de ezzel óvatosan kell bánni, mert eleve sós!). Fedő nélkül, rendszeresen átmozgatva 15-20 percig főzöm. 

Közben előkészítem a gombát és a savanyú uborkát: a gombát félbe majd vékony csíkokra, az uborkát pedig hosszabb csíkokra vágom. 

A gombócokat óvatosan egy tányérra szedem.

Majd még 1-2 dl vízzel felöntöm a maradék szaftot, beleöntöm a gombát és az uborkát, ha kell, utánaízesítek. 

15 perc után ráöntöm a tejszínt, és az egészet összerottyantom. 

A legvégén hozzáadom a citrom levét, hogy pikáns ízt adjon neki, visszateszem a gombócokat, és még 2-3 perc alatt összefőzöm az egészet. Tarhonyával vagy csavartésztával tálalom.

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/