Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nálunk a húsgombóc alapvetően a paradicsomos húsgombócot jelenti. Most azonban egy tejszínes, gombás-uborkás verziót készítettem, és úgy látom, hogy ez is jól bevált 🙂
Hozzávalók
- 60 dkg darált hús
- egy kis fej vöröshagyma
- egy tojás
- petrezselyemzöld, só, bors
- egy szikkadtabb zsemle vagy 2-3 szelet kenyér
- 2 dl főzőtejszín
- 3-4 db gomba (csiperke)
- 5-6 db savanyú uborka
- fél citrom leve
- 5 dkg teavaj
- egy púpos evőkanál liszt
- egy húsleveskocka
Elkészítés
Először is a húsgombócot készítem el.
Leáztatom a szikkadt zsemlét/kenyeret, és kimérem a hússal a fűszereket, beleütöm a tojást.
Közben előkészítem a gombát és a savanyú uborkát: a gombát félbe majd vékony csíkokra, az uborkát pedig hosszabb csíkokra vágom.
A gombócokat óvatosan egy tányérra szedem.
Majd még 1-2 dl vízzel felöntöm a maradék szaftot, beleöntöm a gombát és az uborkát, ha kell, utánaízesítek.
15 perc után ráöntöm a tejszínt, és az egészet összerottyantom.
A legvégén hozzáadom a citrom levét, hogy pikáns ízt adjon neki, visszateszem a gombócokat, és még 2-3 perc alatt összefőzöm az egészet. Tarhonyával tálalom.