Barion Pixel

Igazi családi recept: tepertős pogácsa

Szerző:

Kelt tészták, Összes recept, Sós finomság

Adag: 2 sütőtepsi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Mifelénk a tepertőt töpörtyűnek mondják, így nem kizárt, hogy ebben a receptben is többször futok bele, hogy a rutin szól belőlem. Édesapám egyik kedvence ez a pogácsa, amit hajtogatással tettem még szebbé és finomabbá.

 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg töpörtyű
  • 5 dkg zsír
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • egy kávéskanál cukor
  • 2 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • egy csapott evőkanál só, ízlés szerint friss őrölt bors
  • egy tojás a kenéshez
  • szezámmag

 

Elkészítés

Az alaprecept szerint csak összegyúrom, pihentetem, kinyújtom, csíkozom, lekenem, kiszaggatom és már sütöm is. Én most a bonyolultabb verziót választottam, de nagyon is megérte, és ezentúl – ha időm engedi, – mindig így fogom.
A cukros langyos tejben felfuttatom az élesztőt (vagy nem, hanem csak simán belemorzsolom a tésztába). Közben kimérem a többi hozzávalót a dagasztótálba. 

A töpörtyűt egy késes darálóval nagyobb darabokra darálom (vagy késsel egész pici, 3*3 mm-es kockákra vágom, de vagdossa, akinek két anyja van, minek tart az ember gépeket?! Naugye.), vigyázva, hogy ne legyen krémesítve.
Hozzáadom a többi hozzávalóhoz, és hadd dolgozzon a gép. Jó ragacsos tésztát kapunk, de nem baj, ilyennek is kell lennie. Egy kis kanál liszttel megszórom, letakarom tiszta konyharuhával, és mehet pihenni, kb. egy órára – ha a lusta verziót választom. 

Vagy 15 perc múlva fogom, jó alaposan lisztezett felületen nagyjából négyzetre nyújtom (olyan vékonyra, ahogy a tészta engedi), és elkezdem a hajtogatást.

Felülről egy harmadát behajtom középre. 

Majd az alsó harmad megy ennek a tetejére. 

Ezután jobbról is behajtom. 

Végül balról is. 15 percig újra pihen, és kezdődik elölről a hajtogatás. 

Ezt háromszor ismételtem meg. Az utolsó hajtogatás után ismét 15 percet pihen, majd kb. egy ujjnyi vastagra nyújtom. 

Jó éles késsel legalább 2 mm mélyen berácsozom (azért vigyázva, hogy át ne vágjam a tésztát), majd a felvert tojással alaposan megkenem. 

Szórok rá szezámmagot, őrölök friss borsot, és 5-6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, jó távol egymástól, mert kelni fognak még, elég sokat, és a bevágásoknak köszönhetően szépen nyílnak, mint a korona.

Nekem két tepsibe fért el, így az elsőt kb. 15 percig pihentettem, majd a hideg sütőbe toltam. 180 fokra melegítettem, és innen még 15 percig sütöttem. A második adag már a forró sütőbe ment, ennek kb. 25 perc kellett, hogy szép aranybarnára süljön (akkor jó, ha az alja is kap egy kis színt).

Értelemszerűen frissen a legjobb, de dobozban még napokig eláll.



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!