Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 sütőtepsi
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
Mifelénk a tepertőt töpörtyűnek mondják, így nem kizárt, hogy ebben a receptben is többször futok bele, hogy a rutin szól belőlem. Édesapám egyik kedvence ez a pogácsa, amit hajtogatással tettem még szebbé és finomabbá.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 25 dkg töpörtyű
- 5 dkg zsír
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- egy kávéskanál cukor
- 2 db tojás
- 2,5 dkg élesztő
- egy csapott evőkanál só, ízlés szerint friss őrölt bors
- egy tojás a kenéshez
- szezámmag
Elkészítés
Az alaprecept szerint csak összegyúrom, pihentetem, kinyújtom, csíkozom, lekenem, kiszaggatom és már sütöm is. Én most a bonyolultabb verziót választottam, de nagyon is megérte, és ezentúl – ha időm engedi, – mindig így fogom.
A cukros langyos tejben felfuttatom az élesztőt (vagy nem, hanem csak simán belemorzsolom a tésztába). Közben kimérem a többi hozzávalót a dagasztótálba.
A töpörtyűt egy késes darálóval nagyobb darabokra darálom (vagy késsel egész pici, 3*3 mm-es kockákra vágom, de vagdossa, akinek két anyja van, minek tart az ember gépeket?! Naugye.), vigyázva, hogy ne legyen krémesítve.
Hozzáadom a többi hozzávalóhoz, és hadd dolgozzon a gép. Jó ragacsos tésztát kapunk, de nem baj, ilyennek is kell lennie. Egy kis kanál liszttel megszórom, letakarom tiszta konyharuhával, és mehet pihenni, kb. egy órára – ha a lusta verziót választom.
Vagy 15 perc múlva fogom, jó alaposan lisztezett felületen nagyjából négyzetre nyújtom (olyan vékonyra, ahogy a tészta engedi), és elkezdem a hajtogatást.
Felülről egy harmadát behajtom középre.
Majd az alsó harmad megy ennek a tetejére.
Ezután jobbról is behajtom.
Végül balról is. 15 percig újra pihen, és kezdődik elölről a hajtogatás.
Ezt háromszor ismételtem meg. Az utolsó hajtogatás után ismét 15 percet pihen, majd kb. egy ujjnyi vastagra nyújtom.
Jó éles késsel legalább 2 mm mélyen berácsozom (azért vigyázva, hogy át ne vágjam a tésztát), majd a felvert tojással alaposan megkenem.
Szórok rá szezámmagot, őrölök friss borsot, és 5-6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, jó távol egymástól, mert kelni fognak még, elég sokat, és a bevágásoknak köszönhetően szépen nyílnak, mint a korona.
Nekem két tepsibe fért el, így az elsőt kb. 15 percig pihentettem, majd a hideg sütőbe toltam. 180 fokra melegítettem, és innen még 15 percig sütöttem. A második adag már a forró sütőbe ment, ennek kb. 25 perc kellett, hogy szép aranybarnára süljön (akkor jó, ha az alja is kap egy kis színt).
Értelemszerűen frissen a legjobb, de dobozban még napokig eláll.