Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 15 db

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Kelt tészta, Receptek, Tojásos ételek,

Nagyon sokáig azt hittem, hogy a jó fánknak egyik feltétele, hogy az embernek legyen legalább 40 év tapasztalata a témában. Aztán pár próbálkozás után rájöttem, hogy nem ördöngősség ez (sem), csak oda kell figyelni pár dologra, és garantált a siker 🙂


Hozzávalók

– ½ liter langyos tej
– ½ élesztő
– csipet só
– egy marék cukor
– egy tojás + egy tojás sárgája
– egy gyűszűnyi pálinka (esetleg egy abba is, aki a fánkot süti 🙂 )
– liszt, amennyit bevesz (70 dkg+)


Elkészítés

A langyos tejben elkeverem a cukor felét, és felfuttatom benne az elmorzsolt élesztőt. Egy tálba kimérem a lisztet, a maradék cukrot, sót, és a tojásokat is beleütöm, a végén meglocsolom a pálinkával (ez kell ahhoz, hogy igazán finom, laza legyen a tésztája). A felfutott élesztőt is beleöntöm, géppel jó alaposan kidolgozom. Az a jó, ha egészen puha, lágy tésztát kapunk, amin megjelennek a hólyagok is. Ha nagyon ragadna, még egy kicsit adunk hozzá, de óvatosan, ne legyen kemény a tészta, inkább ragadjon egy kicsit.
A tetejét megszórom egy kis liszttel, letakarom konyharuhával, és meleg helyen pihentetem, míg duplájára nő.
Mikor megkelt, lisztezett felületen kb. 2 ujjnyira kinyújtom (egyszerűen kézzel kisimítgatom), 8-10 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és újabb 25-30 percig hagyom pihenni. 
A leeső széleket egyszer újra összegyúrom, és hengert formázok belőlük, amit félbehajtok, és egy laza mozdulattal összekerem a szárait. Igazán látványos lesz ez a maradék rész kisütve 🙂

És végül a fánk titka: a kelesztés és a sütés. Ha a tésztánk kellően megkelt, és odafigyeltünk, hogy véletlen se keljen túl, akkor könnyű lesz, és szépen úszni fog az olaj tetején, ettől lesz szép szalagos. Na meg a sütés “hogyan”-jától 🙂 Olajat melegítek egy edényben. Ne legyen forró, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad. Megfogom a tésztát, a hüvelykujjammal a közepébe lyukat nyomok (vigyázva, hogy a tészta ne szakadjon ki), és az olajba teszem a felső (tehát nem az asztalon lévő) felével lefelé. Annyit tegyünk az edénybe, amennyi még bőven kényelmesen elfér, mert meg fognak nőni. Fedő alatt sütöm (ez is fontos!!) kis lángon, majd ha szép aranybarna, megfordítom, ekkor már nem kell a fedő.  

Így sütve szép szalagos lesz a fánk. Porcukorral meghintve és baracklekvárral tálalom.
Összegzés
recipe image
Recept név
Szalagos fánk
Szerző
Dátum
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Összegzés
recipe image
Recept név
Szalagos fánk
Szerző
Dátum