Barion Pixel

Itt a farsang áll a bál: Csörögefánk

Szerző:

Édes vétkek, Villámétkek, Összes recept

Adag: 6 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

 

A farsangi időszaknak elmaradhatatlan süteménye a fánk. Lehet az kelt tésztás szalagos, ami időigényesebb (bár nekem sokkal inkább kedvencem), és lehet gyors, egyszerű is, egy a lényeg: ne maradjon ki a repertoárból 🙂
Most ez utóbbival leptem meg a családot, ami több okból is remek választás volt. Egyrészt méltatlanul elhanyagoltam ezt az édességet egy jó ideje, másrészt alig van vele munka, harmadrészt meg szép, és finom is. Kezdő konyhatündérek is nyugodtan belevághatnak, a siker garantált!

 

Hozzávalók

  • 35 dkg finomliszt
  • 5 tojássárgája
  • 1 kiskanál cukor
  • 12-15 dkg tejföl
  • csipet só
  • 6 g sütőpor
  • a sütéshez olaj
  • tálaláshoz baracklekvár, fahéjas porcukor


Elkészítés

A receptért kedvenc szakácskönyvemhez fordultam (Horváth Ilona), de én tettem bele sütőport is, hogy még könnyebb, légiesebb legyen a tészta.
A hozzávalókból kézzel kemény, de formázható tésztát gyúrok. Nem kell megijedni, eleinte úgy néz ki, mintha soha nem akarna tésztává összeállni (morzsálódik, esik szét, én is majdnem meggondoltam magam ennél a lépésnél, és de jó, hogy nem tettem), de ha eléggé kitartóak vagyunk, menni fog az.
Szóval megkapjuk a kemény tésztát, és vérmérséklettől függően vagy azonnal nekiállunk nyújtani és szaggatni, vagy várunk vele 20 percet (én vártam).
Kinyújtom egy gyengén lisztezett felületen a tésztát kb 2 mm vastagra, és derelyeszaggatóval rombusz alakokat vágok belőle. 

Ezután a rombuszokba tetszés szerint egy vagy két hosszú vágást ejtek, és a sarkokat ezen a nyíláson keresztül kifordítom. 

Közben előmelegítem az olajat. Nem kell, hogy forró legyen, de jó meleg, pont mint a szalagos fánknál.

Óvatosan beleteszem az olajba a fánkokat, majd mindkét oldalát aranybarnára sütöm. 

Konyhai papírtörlőre szedem őket, hagyom lecsepegni pár percig, majd megforgatom fahéjas porcukorban. Ebből az adagból épp annyi lesz, hogy hárman egy ültő helyünkben eltüntettük az egészet. Nem is baj, mert frissen a legfinomabb 🙂
A megmaradt tojásfehérjét pedig fel tudjuk használni egy jó kis aszaltgyümölcsös sütihez.



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!