Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 sütőtepsi vagy két kerek piteforma
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
A recept alapjául a jól bevált kakaós kalács tésztáját vettem, mert ezt szeretjük legjobban, éppen csak a formázásban tértem el, de mondhatom: ebből rendszer lesz 🙂
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 2 kisebb tojás sárgája
- egy csipet só
A töltelékhez
- 15 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 3 dkg kakaó
Elkészítés
Ugyanúgy készül, mint a kalács (élesztőt felfuttat, minden hozzávalót a dagasztóba tesz, alaposan összedolgoz, 50 percet pihentet).
Így néz ki, mikor már megkelt:
Pihentetés után kb. fél ujjnyi vastag téglalapra nyújtom.
Ezután a töltelékkel egyenletesen megkenem, és feltekerem.
Ujjnyi vastag szeletekre vágom, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket. Ha kerámia piteformát választok, akkor elég csak kivajazni, nem szükséges a sütőpapír. Nem kell túl szorosan, mert úgyis még kelnek, és sütés közben is nőni fognak, ki fogják tölteni rendesen a tepsit. 30 percig pihentetem, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Legjobb még langyosan, de dobozban napokig is eláll, és finom puha marad.