Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1,5 sütőtepsinyi
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Reggelire, uzsonnára, vagy csak úgy, ha édességre vágyik az ember, mindig jól jön egy adag kakaós csiga. De ha az sem mindegy, hogy miből készül – nálunk a tej és a tojás érzékeny pont -, akkor ez az a recept, amit érdemes jól megjegyezni.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt (BL55)
- 2,5 dl langyos víz
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 8 dkg puha Liga vagy laktózmentes Vénusz margarin
- 8 dkg cukor
A töltelékhez
- 8 dkg puha Liga vagy laktózmentes Vénusz margarin
- 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 8 dkg cukor
Elkészítés
Mivel meleg vízzel dolgozok, nem szöszölök az élesztő felfuttatásával, hanem csak szépen mindent beleteszek a dagasztóüstbe.
Legalább 10-15 percig dolgozik a gép, hogy jó kis ragacsos, lágy tésztát kapjak.
Pihen meleg helyen 40-45 percet, hogy legalább duplájára keljen.
Ilyen szép magas lesz a tészta 🙂
Ekkor lisztezett felületre borítom, és téglalap alakúra nyújtom. Óvatosan, hogy a keletkezett buborékokat ki ne nyomkodjam belőle. Megint hagyom 5-10 percet pihenni, közben elkészítem a tölteléket. Nem nagy kunszt: megolvasztom a margarint, elkeverem benne a cukrot és a kakaót.
Egyenletesen eloszlatom a tészta tetején.
Feltekerem, és 3 cm vastag szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, kellő távolságot tartva, mert alaposan meg fognak még kelni.
A kisebb adagot már a sütő melegítésekor (200 fok) beteszem a sütőbe, kb 25-30 perc alatt sül meg.
A másik adagot 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Langyosan a legfinomabb, egy bögre kakaóval.