Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 6-8 főre

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Kelt tészta, Receptek, Tojásos ételek, Torta,

Ezt a receptet TücsökBogárnál láttam, és habár az eredeti szerző ismeretlen, és némi módosítást is eszközöltem a recepten, azért nem mehetünk el a szerzemény mellett szó nélkül. Ugyanis messze jobb, mint a hagyományos fonott kalács, és bármelyik ünnepi asztalon kiválóan megállja a helyét. 

Hozzávalók

– 35 dkg liszt
– 4 dkg cukor
– 2 dl tej
– 2,5 dkg élesztő
– 1 evőkanál olaj
– 2 kisebb tojás sárgája
– egy csipet só
– egy egész tojás a kenéshez

A töltelékhez

– 15 dkg vaj
– 20 dkg cukor
– 3 dkg kakaó

Elkészítés

A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem. Közben kimérem a lisztet a dagasztó tálba, beleteszem a sót, a tojássárgákat, a sót és az olajat. Ha felfutott az élesztő, beleteszem a lisztbe, és géppel alaposan kidolgozom. 

Akkor a legjobb, ha szépen hólyagosodik a tészta, és elválik az edény falától. Ha nagyon ragad, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Egészen puha, lány tésztát kell kapnunk. Dagasztás után legalább 50 percig pihentetem meleg helyen, konyharuhával letakarva. 

Miközben a tészta kel, elkészítem a tölteléket.
A langyos vajat összekeverem a cukorral és a kakaóporral. 

Nem kell megijedni tőle, össze fog állni, és eléri a kívánt, sár-szerű állagot.

Miután duplájára nőtt, átdolgozom lisztes felületen, és kinyújtom kb 30*45 cm-re. 

A 45 cm-es oldalánál három egyforma részre vágom, és szétosztom a tölteléket. 

A tészta közepére, csíkba halmozom, majd óvatosan feltekerem, minél szorosabban. 

Ezután hármas fonással lazán összefonom (akár így is mehet sütőpapíros tepsire).

Majd a két végét egymás felé fordítva kör alakúra tekerem. 

Egy sütőpapírral bélelem ki a kapcsos tortaformát (28 cm-es), és beleteszem a formába. A sütőpapír kötelező elem, különben a kifolyó kakaó (mert kifolyik, ezt garantálom) odaég a formába (vagy ha tepsin sütjük, akkor is), és akkor lehet áztatgatni, kapargatni, kinek kell ez?

Újabb 30 percig hagyom pihenni, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütés előtt a felvert tojással alaposan megkenem. 

25-30 perc alatt csodaszép barnára sül.  

Készíthetjük úgy is, hogy mindhárom szálba más tölteléket teszünk: egyik kakaós, másik diós, harmadik mákos, és ha nem koronaként tortaformába tesszük, hanem sima fonott kalácsként sütjük, szeleteléskor csodás látványt nyújt.