Barion Pixel

Karamell tortadísz

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Édes vétkek, Összes recept, Torták

Adag: 1 tortára való

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Egy őszi gesztenyés diótortát készítettem a minap, és gondoltam egy nagyot: egy kis karamellel feldobom a tortámat. Nem kell hozzá túlzott kézügyesség (ha nekem ment, bárkinek menni fog 🙂 ), de türelem és óvatosság annál inkább – a forró karamell csúnya égési sebeket tud okozni, úgyhogy kisgyerekektől távol kezdjünk bele a mutatványba!

 

Hozzávalók

  • 10 dkg kristálycukor
  • Egy teflon serpenyő
  • sütőpapír

 

Elkészítés

A cukrot beleszórom a teflon serpenyőbe, majd először nagy lángon elkezdem hevíteni. Ilyenkor még nem kevergetem, hanem ha szükséges, inkább a serpenyő nyelét fogva rázogatom a megfelelő helyre a cukrot, hogy egyenletesen tudjon olvadni. Amikor a széle elkezd bugyogni és barnulni, egészen kicsire veszem a gázt, és addig melegítem, amíg szép folyékony, aranybarna, csomómentes karamellt kapok. Ekkor félreteszem kicsit hűlni, addig előkészítem a sütőpapírt, erre fogom csorgatni a karamellt. A kezemre nagyon vigyázok, a karamell nem játék! Amikor már kezd kicsit sűrűsödni a karamell, egy kanállal kiveszek belőle egy adagot, és tetszés szerinti formákat csorgatok a sütőpapírra. Vékonyan kell vele dolgozni, hogy minél hamarabb megszilárduljon, így lesz mutatós, és tortadíszítésre alkalmas.

Ha menet közben nagyon összeállna a massza, kb 30 másodperces újramelegítéssel jobb belátásra lehet bírni, és folytatódhat a móka 🙂

Például ilyen mutatós kis tortát lehet az elkészült karamellel díszíteni, mint ez a gesztenyés diótorta:

TIPP: Mártogathatunk a forró karamellbe diót, mogyorót, mandulát, vagy ízlés szerint bármit.

A maradékot pedig szétkenem egy sütőpapíron, hagyom megszilárdulni, és egy sütőpapírral kibélelt dobozba félreteszem. Reggelire vagy vacsorára pár perc alatt készíthetünk vele egy finom karamellás tejet 🙂 (fél dl forró tejbe beletörök pár darab karamellt, elkevergetem benne, majd felöntöm annyi hideg tejjel, ahogy szeretem)

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!