Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 tortára való
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Egy őszi gesztenyés diótortát készítettem a minap, és gondoltam egy nagyot: egy kis karamellel feldobom a tortámat. Nem kell hozzá túlzott kézügyesség (ha nekem ment, bárkinek menni fog ), de türelem és óvatosság annál inkább – a forró karamell csúnya égési sebeket tud okozni, úgyhogy kisgyerekektől távol kezdjünk bele a mutatványba!
Hozzávalók
- 10 dkg kristálycukor
- Egy teflon serpenyő
- sütőpapír
Elkészítés
A cukrot beleszórom a teflon serpenyőbe, majd először nagy lángon elkezdem hevíteni. Ilyenkor még nem kevergetem, hanem ha szükséges, inkább a serpenyő nyelét fogva rázogatom a megfelelő helyre a cukrot, hogy egyenletesen tudjon olvadni. Amikor a széle elkezd bugyogni és barnulni, egészen kicsire veszem a gázt, és addig melegítem, amíg szép folyékony, aranybarna, csomómentes karamellt kapok. Ekkor félreteszem kicsit hűlni, addig előkészítem a sütőpapírt, erre fogom csorgatni a karamellt. A kezemre nagyon vigyázok, a karamell nem játék! Amikor már kezd kicsit sűrűsödni a karamell, egy kanállal kiveszek belőle egy adagot, és tetszés szerinti formákat csorgatok a sütőpapírra. Vékonyan kell vele dolgozni, hogy minél hamarabb megszilárduljon, így lesz mutatós, és tortadíszítésre alkalmas.
Ha menet közben nagyon összeállna a massza, kb 30 másodperces újramelegítéssel jobb belátásra lehet bírni, és folytatódhat a móka 🙂
Például ilyen mutatós kis tortát lehet az elkészült karamellel díszíteni, mint ez a gesztenyés diótorta:
TIPP: Mártogathatunk a forró karamellbe diót, mogyorót, mandulát, vagy ízlés szerint bármit.
A maradékot pedig szétkenem egy sütőpapíron, hagyom megszilárdulni, és egy sütőpapírral kibélelt dobozba félreteszem. Reggelire vagy vacsorára pár perc alatt készíthetünk vele egy finom karamellás tejet 🙂 (fél dl forró tejbe beletörök pár darab karamellt, elkevergetem benne, majd felöntöm annyi hideg tejjel, ahogy szeretem)