Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 6-7 dl

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Ízesítés, Receptek, Villámkaják,

Csukjátok be a szemeteket, és képzeljétek magatok elé azokat az alkalmakat, amikor gyerekkorotokban karamellás tejet ittatok. Megvan? Jó 🙂

És még ennél is jobb hírem van: nem kell a boltit inni, hanem egy kis nosztalgiához elegendő az, ha rászántok 7 percet az életetekből, és elkészítitek magatoknak – vagy gyermekeiteknek. Higgyétek el, hálásak lesznek 🙂


Hozzávalók

  • 5-6 dkg cukor
  • 6-7 dl tej ízlés szerint (legjobb a házi, forralt tej)


Elkészítés

Egyszer régebben már bepróbálkoztam vele a gyerekeknél, akkor nem kaptak rá. Most pedig a bölcsiben kapott a fiam karamellás tejet, és olyan boldog bociszemekkel nézett rám, amikor 10 perc múlva a saját készítésűt adtam a kezébe, hogy az mindent megért. És hogy mennyire jól fogy, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy naponta kétszer kell csinálnom, mert szinte azonnal elfogy 🙂 még jó, hogy ilyen gyorsan megvan!

Semmi ördöngősség nincs benne: egy teflon edénybe teszem a cukrot, és először nagy lángon elkezdem hevíteni.

Amikor a szélén elkezd olvadni, kisebbre veszem a lángot, és szép csendesen hagyom karamellizálódni. Egy fakanállal elkeverem, és amikor már teljesen elolvadt, kb. 1 dl tejet nagyon óvatosan hozzáöntök. Nem kell megijedni, a tejtől a karamell azonnal megdermed, de ha kis lángra visszateszem, szépen felolvad újra. Amikor már bírom, elkezdem kevergetni, és addig melegítem, amíg teljesen elolvad a tejben. A maradék tejet csak ezután öntöm hozzá – ízlés szerint. Ha édesebben szeretjük, kevesebb tej is elég lesz hozzá.

TIPP: Ha hideg tejjel öntöm fel, azonnal fogyasztható is, kellemesen langyos lesz.

Egészségetekre!

Összegzés
recipe image
Recept név
Karamellás tej
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Összegzés
recipe image
Recept név
Karamellás tej
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő