Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

2

Adag: 16 szeletes torta

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Receptek, Tojásos ételek, Torta,

A kávé nekem a napindítóm. Kell a kávédaráló hangja, a kávéfőző sistersége, és az a bögre tejeskávé még félkómában, hogy beinduljak, és a napi rutint még alig felébredve is el tudjam kezdeni. Szeretem ízét, és az illatát is – így mikor ezt a sütit készítettem, alig győztem kivárni, hogy elkészüljön, és rávethessem magam az első szeletre 🙂


Hozzávalók

A piskótához:

  • 3 tojás + 1 evőkanál víz
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 4 púpos evőkanál liszt
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 1 csipet só

 

A kávés töltelékhez:

  • 1 zacskó Dr. Oetker főzős vaníliapudingpor
  • 1/2 liter tej
  • 4 csapott kanál cukor
  • 2 evőkanál instant kávé
  • 20 dkg margarin

 

A tetejére:

  • 2 dl habtejszín


Elkészítés

Az egész művelet kb. egy óra alatt letudható, szóval nem igényel különösebben sok munkát, de minden percét megéri 🙂

A piskótával kezdem: a 3 egész tojást egyben rakom a gépbe, és az 1 kanál vizet is melléjük. Erős fokozaton elkezdek habot verni belőle, majd amikor már kezd fényesedni, hozzáöntöm a cukrot és a sót is. Legalább 8-10 percig veri a gép a habot. Ekkor a legkisebb fokozatra kapcsolom, és kanalanként adom hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Ezt a fázist akár kézi habverővel is csinálhatjuk, a lényeg, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a habot.

A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszek, az oldalát vékonyan kikenem margarinnal, majd beleöntöm a piskótatésztát, és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, 25 -30 percre.

Amíg a piskóta sül, elkészítem a pudingot: a tej felében kézi habverővel csomómentesre keverem a pudingport és a cukrot, majd hozzáadom a többi tejet is, és elkezdem forralni. Amikor már szépen kezd sűrűsödni, hozzáöntöm az instant kávét, és készre főzöm. Félreteszem hűlni.

Közben ránézek a piskótára is. Sütés közben nem nyitom ki az ajtót, a végén tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e rendesen. Ha megsült, rácsra teszem a formát, és egy éles késsel elválasztom a piskóta szélét a formától, de még nem veszem le róla. Hagyom kihűlni.

Ha a puding kihűlt, a kockára vágott margarint robotgéppel elkezdem habosítani, majd kanalanként hozzáadom a pudingot.

Az egész masszát szépen elegyengetem a kihűlt piskótán.

Ezután a habtejszínből kemény habot verek, és kézügyességemnek/fantáziámnak megfelelően díszítem a torta tetejét. Hűtőbe teszem egy órára, és csak ezután veszem le a tortaforma oldalát.

Nagyon finom és szemnek is mutatós tortát kaptam, azt hiszem, gyakori vendég lesz nálunk 🙂

Próbáljátok ki ti is!

Összegzés
recipe image
Recept név
Kávés szelet
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/