Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 16 szeletes torta
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
A kávé nekem a napindítóm. Kell a kávédaráló hangja, a kávéfőző sistersége, és az a bögre tejeskávé még félkómában, hogy beinduljak, és a napi rutint még alig felébredve is el tudjam kezdeni. Szeretem ízét, és az illatát is – így mikor ezt a sütit készítettem, alig győztem kivárni, hogy elkészüljön, és rávethessem magam az első szeletre 🙂
Hozzávalók
A piskótához:
- 3 tojás + 1 evőkanál víz
- 4 csapott evőkanál cukor
- 4 púpos evőkanál liszt
- 1/2 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
A kávés töltelékhez:
- 1 zacskó Dr. Oetker főzős vaníliapudingpor
- 1/2 liter tej
- 4 csapott kanál cukor
- 2 evőkanál instant kávé
- 20 dkg margarin
A tetejére:
- 2 dl habtejszín
Elkészítés
Az egész művelet kb. egy óra alatt letudható, szóval nem igényel különösebben sok munkát, de minden percét megéri 🙂
A piskótával kezdem: a 3 egész tojást egyben rakom a gépbe, és az 1 kanál vizet is melléjük. Erős fokozaton elkezdek habot verni belőle, majd amikor már kezd fényesedni, hozzáöntöm a cukrot és a sót is. Legalább 8-10 percig veri a gép a habot. Ekkor a legkisebb fokozatra kapcsolom, és kanalanként adom hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Ezt a fázist akár kézi habverővel is csinálhatjuk, a lényeg, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a habot.
A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszek, az oldalát vékonyan kikenem margarinnal, majd beleöntöm a piskótatésztát, és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, 25 -30 percre.
Amíg a piskóta sül, elkészítem a pudingot: a tej felében kézi habverővel csomómentesre keverem a pudingport és a cukrot, majd hozzáadom a többi tejet is, és elkezdem forralni. Amikor már szépen kezd sűrűsödni, hozzáöntöm az instant kávét, és készre főzöm. Félreteszem hűlni.
Közben ránézek a piskótára is. Sütés közben nem nyitom ki az ajtót, a végén tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e rendesen. Ha megsült, rácsra teszem a formát, és egy éles késsel elválasztom a piskóta szélét a formától, de még nem veszem le róla. Hagyom kihűlni.
Ha a puding kihűlt, a kockára vágott margarint robotgéppel elkezdem habosítani, majd kanalanként hozzáadom a pudingot.
Az egész masszát szépen elegyengetem a kihűlt piskótán.
Ezután a habtejszínből kemény habot verek, és kézügyességemnek/fantáziámnak megfelelően díszítem a torta tetejét. Hűtőbe teszem egy órára, és csak ezután veszem le a tortaforma oldalát.
Nagyon finom és szemnek is mutatós tortát kaptam, azt hiszem, gyakori vendég lesz nálunk 🙂
Próbáljátok ki ti is!