Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 8 kifli + 8 zsemle

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Tojásmentes, Zsemle, kifli,

Ha már nagyon unom az egyhangú kifli- és zsemleformát, itt az ideje kicsit felturbózni, hogy ne csak az íz varázsoljon el, de a látvány is arra késztessen: ezt azonnal meg kell kóstolni! Apróság, de nagyon fel lehet dobni a zsemlét egy kis formázással, hát lássuk is, hogyan.

Hozzávalók
 
– 60 dkg liszt
– 5 dkg puha vaj
– 13 dkg tejföl
– 210 ml tej
– egy evőkanál só
– késhegynyi aszkorbinsav (kihagyható)
– 2,5 dkg élesztő
– a szóráshoz szezámmag
 
Elkészítés
 
Az össze hozzávalót belemérem a dagasztótálba, és könnyen formázható, nem ragacsos tésztát gyúratok a géppel, 15-20 perc alatt. 
Ezután félreteszem, meleg helyen a duplájára kelesztem.
A tésztát megfelezem, egyik feléből kifli lesz, a másikból a zsemlenapocska.
A kiflihez: a tésztát olyan vékonyra nyújtom, amennyire engedi, és 8 cikkre vágom. 
Egyesével feltekerem a cikkeket úgy, hogy a két alsó sarkot egy kicsit behajtom. 
Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, és hagyom 30 percig újra kelni. 
Eközben elkészítem a zsemléket is: a tésztát 7 egyforma darabra vágom, és összegömbölygetem őket. 
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába teszem őket, hogy virágot formázzanak, és szintén mehetnek pihenni. 
A sütőt előmelegítem 210 fokra, és először a kifliket sütöm ki. 
Alaposan megszentelem őket vízzel, és 20-25 perc alatt szép barnára sülnek.
Ezután a zsemle jön. Ezt is megszentelem alaposan vízzel, megszórom szezámmaggal, és 25-30 perc alatt barnára sütöm őket. 
Rácsra téve hagyom hűlni – ha van elég akaraterőm…
Most őszintén: lehet ennek ellenállni? :o)