Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: kb 80 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Kenyérfélék, Receptek,

Ahhoz, hogy az ember megbízhatóan működő, erős kovászt kapjon, vagy minden nap kell etetnie (ebből következően szinte minden nap sütnie, de nálunk nem fogy olyan mértékben, hogy erre szükség lenne), vagy ha megeteti, marad egy jó adag, a hűtőbe tett anyakovász mellett is.
Amiért mindig fájt a szívem, nem nagyon akartam kidobni. Ezért kellett találnom egy megoldást, hogy mire használhatnám fel. És ez a megoldás nemcsak kézenfekvő, hanem igazán finom is 🙂

Hozzávalók


– 55 dkg BL80
– 3 dl víz
– 1,5 dkg élesztő
– 5 dkg hűtőből kivett, hideg kovász
– 15 g só
– 2 evőkanál olaj
– csipet aszkorbinsav
– igény szerint egy púpos evőkanál burgonyapehely

Elkészítés

A lisztet kimérem a dagasztótálba, beleöntöm a hideg vizet, kicsit összedolgozom. Ezután mehet bele az összes többi hozzávaló, és jó 10-15 percig először kis, majd nagy fokozaton jó alaposan összedolgozom. Kicsit ragadósabb tésztát kapok, mint a csak élesztős kenyérnél, de ez nem baj, sőt.
Innentől kezdve mindent a jól megszokott módon csinálok: 40-45 percet pihentetem, majd formázom. 20 percet pihen, sütőt előmelegítem 230 fokra, bevágom pengével.

Újabb 20 perc pihenés, és végül fedő alatt 15 percig, anélkül 30 percig sül. 

Itt az extra az volt, hogy a végén még 10 percig légkeveréssel is sütöttem, hogy szép barna kenyeret kapjak. Így néz ki az ácsok érkezése előtt, sütőből kivéve:

És miután a cserepek megjelentek:

És a végeredmény? Valami csodaszépen recsegős-ropogós héjú, puha bélzetű, ízletes kenyérke.
Próbáljátok ki 🙂

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/