Barion Pixel

Körözött, liptói túró, liptauer

Szerző:

Tojásmentes, Villámétkek, Összes recept, Kencék kenyérre, Sós finomság

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Nem egy nagy truváj a körözött elkészítése, hirtelen felindulásból is percek alatt elkövethető, egyszerű és finom reggeli vagy vacsora válik belőle.

 

Hozzávalók

  • 25 dkg túró (félzsíros tehén- vagy juhtúró)
  • 15 dkg tejföl
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 1 csapott evőkanál törött pirospaprika
  • Só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés

Mielőtt belevágunk az elkészítésbe, nézzük csak, mit is eszünk.

Körözött vagy kőrözött?

Tóthfalusi István a Magyar etimológiai szótárban ezt írja:

„körözött – ‘vaj, (juh)túró és fűszerek (só, paprika, hagyma) keveréke’. A körözött liptói kifejezés főnévvé önállósult első eleme. A kör származéka; eredetileg a tányér közepére helyezett vajat s túrót a fűszerekkel „körözve”, azaz körülvéve szolgálták fel.”

Más forrás szerint a körözött onnan kapta a nevét, hogy készítésekor a hozzávalókat köröző mozdulatokkal, alaposan össze kell keverni. Pestiesen mondják kőrözöttnek, de a szó helyes írása: körözött.

Liptói túró, liptauer, körözött

Ennél az ételnél is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás: készíthető tisztán juhtúróból, a másik véglet szerint pedig csakis tehéntúró az alapja. Persze vannak vidékek, ahol fele-fele arányban kerül bele mindkettő túrófajta. A fűszerezésben már nagyobb az összhang: általában só, bors és törött pirospaprika az alap, de néhol köménymagot is tesznek bele. A túró lazítására vajat vagy tejfölt használnak, ez is családi ízlés kérdése.

A liptauer elnevezés németül az észak-szlovákiai Liptov városára (magyarul Liptó) utal. Hasonló étel a bajor Obatzda, a szlovák Šmirkás, németeknél a Schmierkäse, az osztrákoknál is Liptauerként ismerik, a szerbeknél pedig Urnebes salata. Közismert étel a horvátoknál, az albánoknál és az olaszoknál is.

Én szeretem juhtúróval is, de a családom inkább a tehéntúrót preferálja. Ráadásul azt is köménymag nélkül 🙂 Így a családi nyomásnak engedve döntően tehéntúróból készítem.

Így készül nálunk

A túrót egy villával összetöröm, hozzáadom a tejfölt (kanalanként; ha túl sok tejfölt teszünk bele, folyóssá válhat a körözött), ízesítem fűszerekkel és egy lágy, kenhető krémet keverek belőle.

Végül hozzáadom az apró kockára vágott lilahagymát is. Azonnal tálalható, de jót tesz neki egy óra állás a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Friss kenyérrel vagy pirítóssal, sok zöldséggel tálalom.

TIPP

Körözöttel szoktam tölteni a sonkatekercset, nálunk nagy sikere van, ha hidegtálat készítek.

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!