Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nem egy nagy truváj a körözött elkészítése, hirtelen felindulásból is percek alatt elkövethető, egyszerű és finom reggeli vagy vacsora válik belőle.
Hozzávalók
- 25 dkg túró (félzsíros tehén- vagy juhtúró)
- 15 dkg tejföl
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 csapott evőkanál törött pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Mielőtt belevágunk az elkészítésbe, nézzük csak, mit is eszünk.
Körözött vagy kőrözött?
Tóthfalusi István a Magyar etimológiai szótárban ezt írja:
„körözött – ‘vaj, (juh)túró és fűszerek (só, paprika, hagyma) keveréke’. A körözött liptói kifejezés főnévvé önállósult első eleme. A kör származéka; eredetileg a tányér közepére helyezett vajat s túrót a fűszerekkel „körözve”, azaz körülvéve szolgálták fel.”
Más forrás szerint a körözött onnan kapta a nevét, hogy készítésekor a hozzávalókat köröző mozdulatokkal, alaposan össze kell keverni. Pestiesen mondják kőrözöttnek, de a szó helyes írása: körözött.
Liptói túró, liptauer, körözött
Ennél az ételnél is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás: készíthető tisztán juhtúróból, a másik véglet szerint pedig csakis tehéntúró az alapja. Persze vannak vidékek, ahol fele-fele arányban kerül bele mindkettő túrófajta. A fűszerezésben már nagyobb az összhang: általában só, bors és törött pirospaprika az alap, de néhol köménymagot is tesznek bele. A túró lazítására vajat vagy tejfölt használnak, ez is családi ízlés kérdése.
A liptauer elnevezés németül az észak-szlovákiai Liptov városára (magyarul Liptó) utal. Hasonló étel a bajor Obatzda, a szlovák Šmirkás, németeknél a Schmierkäse, az osztrákoknál is Liptauerként ismerik, a szerbeknél pedig Urnebes salata. Közismert étel a horvátoknál, az albánoknál és az olaszoknál is.
Én szeretem juhtúróval is, de a családom inkább a tehéntúrót preferálja. Ráadásul azt is köménymag nélkül 🙂 Így a családi nyomásnak engedve döntően tehéntúróból készítem.
Így készül nálunk
A túrót egy villával összetöröm, hozzáadom a tejfölt (kanalanként; ha túl sok tejfölt teszünk bele, folyóssá válhat a körözött), ízesítem fűszerekkel és egy lágy, kenhető krémet keverek belőle.
Végül hozzáadom az apró kockára vágott lilahagymát is. Azonnal tálalható, de jót tesz neki egy óra állás a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Friss kenyérrel vagy pirítóssal, sok zöldséggel tálalom.
TIPP
Körözöttel szoktam tölteni a sonkatekercset, nálunk nagy sikere van, ha hidegtálat készítek.