Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: kb 70 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kenyérfélék, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Kenyér témában nem tartom már magam kezdőnek, de az igazán jó kovászos kenyér eddig csak ritkán sikerült. Ennek alapja természetesen a jó érett kovász (egyik este kinyitottam a hűtőt, és kicsit még magam is meglepődtem, mikor 9 üveg kovászt találtam benne – ennyit kísérletezgettem, hogy megtaláljam az igazit, de megérte 🙂 ). Bonyolultnak hangzik (és eleinte valóban az is), de mindenképpen megéri a fáradságot.

Hozzávalók

– 25 dkg rozskovász
– 50 dkg vegyes liszt (ebből 20 dkg vegyesen teljes kiőrlésű tönköly és graham liszt, a maradék pedig finomliszt)
– 3 dl langyos víz
– 2 evőkanál olaj
– egy evőkanál só

Elkészítés

A kovászt sütés előtt legalább 2 nappal kiveszem a hűtőből, és elkezdem etetgetni. 3 etetés után már jó erős, használható (én volt, hogy egy etetés után is már használtam, úgy is működött). 

A dagasztótálba kimérem a liszteket, a sót, az olajat, vizet, végül a szépen dolgozó kovászt is beleteszem. 

Pár percig dagasztom, nagyon ragadós, nyúlós tésztát kell kapnom. Majd kiolajozott edénybe teszem, amit légmentesen le is tudok zárni. 

Meleg helyen kelesztem legalább 2 órát, 30-40 percenként pedig át is hajtogatom (először fentről le a tészta feléig, utána lentről fel. Ezután jobbról és balról is megismétlem a mutatványt).
Ezután jó lisztes felületre fordítom a tésztát. 

Megformázom, azaz óvatosan téglalap alakúra nyújtom a kezemmel, a felső két sarkot behajtom, és fentről lefelé szépen feltekerem.

A kelesztőtálba teszek egy tiszta, kilisztezett konyharuhát, és újabb 1,5-2 órán át hagyom kelni. 

Akkor jó, ha szépen megszárad a teteje. 

220 fokra előmelegítem a sütőt, a sütőlappal együtt, ami alá egy másik edényt is teszek – ebbe majd forró vizet öntök, hogy a kellő párát biztosítsam. Szóval amikor már kellően forró a sütő és a lap is, óvatosan ráfordítom a kenyértésztát, pengével gyorsan bevágom pár helyen, betolom a sütőbe, belöttyintem az alsó, forró edénybe a vizet, és jó 30 percig sütöm. 

Ekkor kiveszem az alsó edényt, és még 15 percig sütöm a kenyeret 200 fokon. Akkor jó, ha kivétel után megkopogtatom a kenyér alját, és az szépen, telten kopog.

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/