Barion Pixel

Mákos rétes tejmentesen

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Édes vétkek, Villámétkek, Összes recept

Adag: 4 rúd

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Múlt héten vettem réteslapot, de olyan sűrű lett a program, hogy nem került rá sor. És mivel erősen közeledett a lejárati dátum, tegnap este erőt vettem magamon, és elkészitettem. Méghozzá diós és mákos verzióban 🙂
(A diós receptje már megtalálható itt a blogon is, azt most nem írom le, a mákos viszont újdonság, ezért ezt részletezem.)

 

Hozzávalók

  • 25 dkg réteslap (12 lapos)
  • 20 dkg darált mák, cukrozva
  • 0,4 dl narancslé
  • 1 dl víz (nem diétázóknak tej)
  • 0,3 dl olaj+30 g Liga margarin keveréke a kenéshez
  • ízlés szerint reszelhetünk bele citrom és/vagy narancslevet, és lehet bele tenni meggyet is

 

Elkészítés

A töltelékkel kell kezdeni, mert azt összefőzzük, majd ki kell hűteni.
Szóval minden hozzávalót beleteszek egy lábasba és összefőzöm. Ha nincs kéznél igazi narancs, lehet használni dobozost is én pl. a kislányom sárgagyümölcsös Vitatigriséből kértem kölcsön 🙂
Eléggé hígnak fog tűnni a massza, amit jó 10 perc folytonos kevergetés mellett kapunk, nem baj, hűlés során keményedni fog kicsit.


A réteslapokat csak használat előtt bontom ki, mert ha kiszáradnak, törnek, és nem lehet velük könnyen dolgozni.
Egy benedvesitett, tiszta konyharuhára teszem, majd a konyharuha másik végével be is takarom, hogy alul-felül nedvesen tartsam.
Egy másik, szintén nedves konyharuhát leterítek, majd ráterítem az első lapot. Megkenem a teljes felületet az olaj-margarin keverékkel, és ráterítem a második lapot. Ezt is megkenem, és jöhet a harmadik lap. Ennek csak a 4 szélét kenem meg, jó ujjnyi szélesen. A hozzám közelebb eső végét 3 ujjnyi szélesen megkenem a kihűlt máktöltelékkel, és az olajos széleket kb 2 cm szélességben visszahajtogatom, hogy ne folyhasson kis a töltelék. Ezután a konyharuha segítségével kb. 4 ujjnyi szélességben felhajtogatom, végül a sütőpapíros tepsire csúsztatom. Ugyanezt ismétlem meg a többi réteslappal is. Közben 200 fokra előmelegítem a sütőt. Sütés előtt a rétesek tetejét is megkenem a maradék olajos kencével

15-20 perc alatt szép aranybarnára sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, és hallgatom, ahogy hűlés közben pattog a rétestészta 🙂

Tipp: ha a mák hűlés után is túlságosan folyik, kevés búzadarával besűríthetjük.



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!