Barion Pixel

Medvehagymás kenyér

Szerző:

Kelt tészták, Tojásmentes, Kenyérfélék, Összes recept, Medvehagyma

Adag: kb. 70 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Ha itt a tavasz, nyílik a medvehagyma. Én csak nemrég ismerkedtem meg vele, de nagyon megszerettem. Gondoltam, megér egy kenyérsütést is a dolog 🙂

 

Hozzávalók

  • 12,5 dkg öregtészta
  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 16,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1,2 dkg élesztő
  • 10 dkg joghurt
  • 1 dl víz
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1-1 marék tökmag, lenmag, szezámmag, szotyi
  • 5 nagy levél medvehagyma

 

Elkészítés

Ugyanúgy készítem, mint a fehér kenyeret (vagy talán még annál is kicsit egyszerűbben): mindent belemérek-morzsolok a dagasztótálba (a medvehagymát ollóval egész pici darabokra vágom), és géppel alaposan (kb. 15-20 perc alatt) összedolgozom. 

Jó ragacsos tésztát kapok, nem kell meglepődni tőle. 

Félreteszem, pihen 40 percet langyos helyen. 

Ezután óvatosan megformázom, sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, éles pengével vagy késsel pár helyen 2-3 mm mélyen bevágom, majd újabb 35-40 percig pihentetem, míg szépen megkel. 

Közben 230 fokra előmelegítem a sütőt. Sütés előtt alaposan bespriccelem a kenyér tetejét és a jénai tetejét is belülről. Megszórom a kenyér tetejét is magokkal, és mehet a sütőbe. 

Először 20 percig sül fedő alatt, majd 25 percig fedő nélkül. Rácsra téve hagyom kihűlni.



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!