Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: kb. 70 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Tojásmentes,

Ha itt a tavasz, nyílik a medvehagyma. Én csak nemrég ismerkedtem meg vele, de nagyon megszerettem. Gondoltam, megér egy kenyérsütést is a dolog :o)

Hozzávalók

– 12,5 dkg öregtészta
– 12,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
– 16,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
– 1,2 dkg élesztő
– 10 dkg joghurt
– 1 dl víz
– 1 csapott evőkanál só
– 1-1 marék tökmag, lenmag, szezámmag, szotyi
– 5 nagy levél medvehagyma

Elkészítés

Ugyanúgy készítem, mint a fehér kenyeret (vagy talán még annál is kicsit egyszerűbben): mindent belemérek-morzsolok a dagasztótálba (a medvehagymát ollóval egész pici darabokra vágom), és géppel alaposan (kb. 15-20 perc alatt) összedolgozom. 

Jó ragacsos tésztát kapok, nem kell meglepődni tőle. 

Félreteszem, pihen 40 percet langyos helyen. 

Ezután óvatosan megformázom, sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, éles pengével vagy késsel pár helyen 2-3 mm mélyen bevágom, majd újabb 35-40 percig pihentetem, míg szépen megkel. 

Közben 230 fokra előmelegítem a sütőt. Sütés előtt alaposan bespriccelem a kenyér tetejét és a jénai tetejét is belülről. Megszórom a kenyér tetejét is magokkal, és mehet a sütőbe. 

Először 20 percig sül fedő alatt, majd 25 percig fedő nélkül. Rácsra téve hagyom kihűlni.