Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb. 70 dkg-os kenyér
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Ha itt a tavasz, nyílik a medvehagyma. Én csak nemrég ismerkedtem meg vele, de nagyon megszerettem. Gondoltam, megér egy kenyérsütést is a dolog 🙂
Hozzávalók
- 12,5 dkg öregtészta
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 16,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1,2 dkg élesztő
- 10 dkg joghurt
- 1 dl víz
- 1 csapott evőkanál só
- 1-1 marék tökmag, lenmag, szezámmag, szotyi
- 5 nagy levél medvehagyma
Elkészítés
Ugyanúgy készítem, mint a fehér kenyeret (vagy talán még annál is kicsit egyszerűbben): mindent belemérek-morzsolok a dagasztótálba (a medvehagymát ollóval egész pici darabokra vágom), és géppel alaposan (kb. 15-20 perc alatt) összedolgozom.
Jó ragacsos tésztát kapok, nem kell meglepődni tőle.
Félreteszem, pihen 40 percet langyos helyen.
Ezután óvatosan megformázom, sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, éles pengével vagy késsel pár helyen 2-3 mm mélyen bevágom, majd újabb 35-40 percig pihentetem, míg szépen megkel.
Közben 230 fokra előmelegítem a sütőt. Sütés előtt alaposan bespriccelem a kenyér tetejét és a jénai tetejét is belülről. Megszórom a kenyér tetejét is magokkal, és mehet a sütőbe.
Először 20 percig sül fedő alatt, majd 25 percig fedő nélkül. Rácsra téve hagyom kihűlni.