Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Medvehagyma szezonban nálunk a kerítés is medvehagymából van 🙂 Nyersen a legintenzívebb, de nemcsak szendvicsen esszük előszeretettel, hanem pesztó formájában is.
Hozzávalók
- 10 dkg medvehagyma
- 2 dkg parmezán
- 5 dkg pirított fenyőmag
- 40 ml (medvehagymás) olaj
- 1-2 g (medvehagymás fűszer) só
- Ízlés szerint bors
Elkészítés
A pesztó elkészítése borzasztóan egyszerű: egy száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagot, majd félreteszem kicsit hűlni.
Addig a késes aprítóba tépkedem a megmosott és szárazra törölt medvehagyma leveleket. Ízesítem sóval, borssal, reszelt sajttal, rálöttyintem az olajat (legjobban a medvehagymás olaj illik hozzá, de nem rontja el a tökmagolaj sem), végül a kihűlt fenyőmagot is. Krémesen kenhető állagúra aprítom, de csak annyira, hogy még felismerhető legyen benne a fenyőmag és a medvehagyma is.
Kenhetjük frissen sült húsokra, tésztára öntetként, de akár feldobhatjuk vele a reggeli pirítósunkat is. Vagy az estit, mert elég átható íze és illata van a medvehagymás pesztónak 🙂
Tipp
1. Ha nincs otthon parmezán, de hirtelen ötlettől vezérelve nagyon szeretnénk pesztót készíteni, adhatunk hozzá más sajtot is. Én próbáltam trappistával, úgy is finom volt 🙂
2. Fenyőmag helyett használhatunk tökmagot is. Az íze szinte felismerhetetlenül hasonlítani fog 🙂
A medvehagyma további hasznos tudnivalóiról olvashatsz itt is: mindent a medvehagymáról