Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 20 dkg sóhoz

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Ízesítés, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Trükkök és praktikák, Zöldségeket beszélek,

A tavasz hírnöke, az egyik legfinomabb gyógynövény a medvehagyma, amit számtalan formában lehet használni. Tartósítására ez a medvehagymás fűszersó kiváló választás!


Hozzávalók

  • 20 dkg finomszemcsés tengeri só
  • 4 dkg medvehagyma


Elkészítés

A medvehagymás fűszersó elkészítése annyira egyszerű, mint az 1*1. Fogom a medvehagymaleveleket, megmosom és szárazra törölgetem.

FONTOS tudnivaló a medvehagymáról

Figyeljünk oda, mert könnyen összetéveszthető a szintén ekkor nyíló gyöngyvirág levelével, ami viszont mérgező! További tudnivalókat olvashatsz a medvehagymáról szóló bejegyzésemben.

Szóval a száraz leveleket nagyobb darabokra tépkedve egy késes darálóba teszem. Rászórom a sót is (én éppen pagi sót használtam).

Addig darálom, amíg a medvehagyma teljesen apró lesz. A levelekben nedvességtartalma miatt összeáll az egész egy katyvasszá, de nem kell megijedni, pont így kell tennie 🙂

A sütőt előmelegítem 50 fokra. Egy tepsit sütőpapírral bélelek, ráegyengetem a medvehagymás sót, minél jobban szétterítve a lapon.

2-2,5 órát szárítom légkeveréssel, közben félóránként kanállal átkeverem, hogy biztosan mindenhol teljesen kiszáradjon (különben félő, hogy bepenészedik).

Ha kész, kihűtöm. Egy ritkás szűrőn átmorzsolom. Ez a lépés ki is maradhat, ha nem zavarnak az esetlegesen benne maradó medvehagyma szálak. Én átszűrtem, de a szűrőn fennmaradó részeket sem dobtam ki, hanem külön üvegbe tettem, nagyon jól jön az még később 🙂

Üvegbe töltöm, és jól lezárva, páramentes helyen tárolom.

TIPP

Kitűnő ételízesítő, mely húsok pácolásánál, rántotta ízesítésénél, vagy bármi más esetben használható, ahol fel akarjuk dobni ételeinket a medvehagyma pikáns ízével.

Pórbáld ki a medvehagymát olajban is, tetszeni fog 🙂

Összegzés
recipe image
Recept név
Medvehagymás fűszersó
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Összegzés
recipe image
Recept név
Medvehagymás fűszersó
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő