Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 20 dkg sóhoz
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
A tavasz hírnöke, az egyik legfinomabb gyógynövény a medvehagyma, amit számtalan formában lehet használni. Tartósítására ez a medvehagymás fűszersó kiváló választás!
Hozzávalók
- 20 dkg finomszemcsés tengeri só
- 4 dkg medvehagyma
Elkészítés
A medvehagymás fűszersó elkészítése annyira egyszerű, mint az 1*1. Fogom a medvehagymaleveleket, megmosom és szárazra törölgetem.
FONTOS tudnivaló a medvehagymáról
Figyeljünk oda, mert könnyen összetéveszthető a szintén ekkor nyíló gyöngyvirág levelével, ami viszont mérgező! További tudnivalókat olvashatsz a medvehagymáról szóló bejegyzésemben.
Szóval a száraz leveleket nagyobb darabokra tépkedve egy késes darálóba teszem. Rászórom a sót is (én éppen pagi sót használtam).
Addig darálom, amíg a medvehagyma teljesen apró lesz. A levelekben nedvességtartalma miatt összeáll az egész egy katyvasszá, de nem kell megijedni, pont így kell tennie 🙂
A sütőt előmelegítem 50 fokra. Egy tepsit sütőpapírral bélelek, ráegyengetem a medvehagymás sót, minél jobban szétterítve a lapon.
2-2,5 órát szárítom légkeveréssel, közben félóránként kanállal átkeverem, hogy biztosan mindenhol teljesen kiszáradjon (különben félő, hogy bepenészedik).
Ha kész, kihűtöm. Egy ritkás szűrőn átmorzsolom. Ez a lépés ki is maradhat, ha nem zavarnak az esetlegesen benne maradó medvehagyma szálak. Én átszűrtem, de a szűrőn fennmaradó részeket sem dobtam ki, hanem külön üvegbe tettem, nagyon jól jön az még később 🙂
Üvegbe töltöm, és jól lezárva, páramentes helyen tárolom.
TIPP
Kitűnő ételízesítő, mely húsok pácolásánál, rántotta ízesítésénél, vagy bármi más esetben használható, ahol fel akarjuk dobni ételeinket a medvehagyma pikáns ízével.
Pórbáld ki a medvehagymát olajban is, tetszeni fog 🙂