Barion Pixel

Medvehagymás fűszersó

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Trükkök és praktikák, Medvehagyma

Adag: 20 dkg sóhoz

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

A tavasz hírnöke, az egyik legfinomabb gyógynövény a medvehagyma, amit számtalan formában lehet használni. Tartósítására ez a medvehagymás fűszersó kiváló választás!

 

Hozzávalók

  • 20 dkg finomszemcsés tengeri só
  • 4 dkg medvehagyma

 

Elkészítés

A medvehagymás fűszersó elkészítése annyira egyszerű, mint az 1*1. Fogom a medvehagymaleveleket, megmosom és szárazra törölgetem.

FONTOS tudnivaló a medvehagymáról

Figyeljünk oda, mert könnyen összetéveszthető a szintén ekkor nyíló gyöngyvirág levelével, ami viszont mérgező! További tudnivalókat olvashatsz a medvehagymáról szóló bejegyzésemben.

Szóval a száraz leveleket nagyobb darabokra tépkedve egy késes darálóba teszem. Rászórom a sót is (én éppen pagi sót használtam).

Addig darálom, amíg a medvehagyma teljesen apró lesz. A levelekben nedvességtartalma miatt összeáll az egész egy katyvasszá, de nem kell megijedni, pont így kell tennie 🙂

A sütőt előmelegítem 50 fokra. Egy tepsit sütőpapírral bélelek, ráegyengetem a medvehagymás sót, minél jobban szétterítve a lapon.

2-2,5 órát szárítom légkeveréssel, közben félóránként kanállal átkeverem, hogy biztosan mindenhol teljesen kiszáradjon (különben félő, hogy bepenészedik).

Ha kész, kihűtöm. Egy ritkás szűrőn átmorzsolom. Ez a lépés ki is maradhat, ha nem zavarnak az esetlegesen benne maradó medvehagyma szálak. Én átszűrtem, de a szűrőn fennmaradó részeket sem dobtam ki, hanem külön üvegbe tettem, nagyon jól jön az még később 🙂

Üvegbe töltöm, és jól lezárva, páramentes helyen tárolom.

TIPP

Kitűnő ételízesítő, mely húsok pácolásánál, rántotta ízesítésénél, vagy bármi más esetben használható, ahol fel akarjuk dobni ételeinket a medvehagyma pikáns ízével.

Pórbáld ki a medvehagymát olajban is, tetszeni fog 🙂

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!