Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 26 cm-es torta

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Receptek, Tojásos ételek, Torta,

Gyerekkorom óta ez az egyik kedvenc süteményem, amikor csak tehetem, ezt készítem ünnepekkor, összejövetelekre – a család legnagyobb örömére. Édesapám születésnapjára ünnepi formába öltöztettem, azóta meg is maradtam a tortaforma elkészítésnél.


Hozzávalók

A tésztához

– 2 evőkanál méz

– 2 kanál kakaópor

– 2 egész tojás

– 20 dkg cukor

– 5 dkg vaj

– ½ kávéskanál szódabikarbóna

– 45 dkg liszt

 

A krémhez

– 2 csomag vaníliapuding

– 1 evőkanál liszt

– 1 liter tej

– 20 dkg cukor

– 20 dkg margarin

 

A csillogó fekete mázhoz

– 5 dkg teavaj

– 5 dkg porcukor

– 1,5 evőkanál holland kakaópor

– 1,5 evőkanál tej


Elkészítés

Az alapanyagok és az elkészítés zöme megegyezik a hagyományos mézes krémesével. A liszten kivül a tészta minden hozzávalóját egy hőálló edénybe teszem. Egy másik edénybe teszek fel 2 ujjnyi vizet főni. A vizes edény akkora legyen, hogy a másik edény eltakarja teljesen, de az alja ne érjen a vízbe. Kézi habverővel alaposan összekeverem a hozzávalókat, és folyamatos keverés közben 5 percig gőz felett összefőzöm őket. Amikor már szép homogén, félreveszem, és 3 részletben hozzáadom a lisztet. Csak az utolsó adag liszttel együtt gyúrom kézzel.

Mikor összeállt, 5 egyforma részre osztom a tésztát. Ha nagyon ragadna, egy kicsi liszttel még átgyúrom, de jobb, ha inkább egy időre a tésztát hűtőbe tesszük.

Egyesével kinyújtom őket (minden lapnál hozzámérem a 26 cm-es kapcsos tortaforma alját, ennél legyen egy kicsit nagyobb a kinyújtott tészta). Zsírozott, lisztezett tepsi hátuljára terítem úgy, hogy ne lógjon le a tepsiről, és előmelegített sütőben 200 fokon 6,5 perc alatt kisütöm (csak az elsőnél kell zsírozni, a többinél csak lisztezni). Én alapvetően sima, sótlan házi disznózsírt szoktam használni hozzá, de kókuszzsírral is működik.

Amikor kiveszem a sütőből, még puha a tészta, de gyorsan keményedik, így nagyon igyekezni kell, hogy még puha állapotban méretre vágjuk, mert különben csak törni lehet, és akkor már nem lesz olyan szép. Az így leesett “fölösleges” is gyorsan elfogy, ropogós keksz lesz belőle 😉

Amíg a lapok egyenes felületen hűlnek, elkészítem a krémet: Fél liter tejben csomómentesre elkeverem a pudingport és a lisztet, majd a tej másik feléhez öntöm. Beleteszem a cukrot is, alaposan elkeverem, és addig kevergetem, amíg érzem, hogy elkezd sűrűsödni, majd 20 dkg margarint hozzáteszek a végén.

Megvárom, míg elolvad, és szép fényes lesz, majd pár percig, néha megkeverve, pihentetem.

Kiválasztom a kisütött lapok közül a legszebbet, az lesz a teteje. Egy tálcára leteszem az első lapot, és egyenletesen elosztom rajta a pudingos krém negyedét. Majd jöhet a második lap, újabb negyed adagnyi krém, és így tovább, a végén a legszebb lap zárja a sort.

A tetejére csillogó fekete csokimázat teszek, amit így készítek:

10 dkg teavajat, 10 dkg porcukrot, 3 evőkanál holland kakaóport és 3 evőkanál tejet kimérek egy kisebb edénybe, és elkezdem összeolvasztani őket. Amikor már szép sima, félreteszem, és időnként megkeverve hagyom langyosra hűlni. Ekkor egyengetem el a mázat a sütemény tetején. Hűtőbe teszem és pár órát hagyom pihenni. Nagyon szép fényes, szinte fekete máz lesz így belőle, én ezt a verziót szeretem legjobban 🙂

Ha szeretném még egy kicsit csinosítani, akkor a máz megdermedése után egy éles kés hegyével először köröket rajzolok, majd a középpontból kiindulva csíkokat húzok a mázba (amekkora szeleteket szeretnék majd vágni a tortából), végül az így kapott cikkek közét a torta széléről a középpont felé is meghúzom. Nagyon feldobja a tortát ez az egyszerű díszítés 🙂

Összegzés
Dátum